17.4.2018. 20:15
1
Nezavisni blok: Vlasti zaslužuju 'crveni karton'
Nezavisni blok smatra da je današnja konferencija komesara EU za politiku susjedstva i proširenja Johannesa Hahna i visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Federice Mogherini, o Izvještaju o paketu proširenja u kojem se procjenjuje stanje u zemljama koje nastoje da se pridruže EU, još jednom je potvrdila dvije stvari a to su da je Evropska unija otvorena i spremna za proširenje, a aktuelne vlasti Bosne i Hercegovine su nesposobne i nespremne da odgovore na ukazanu priliku.

Iz Nezavisnog bloka navode da je poražavajuća činjenica to što su sve zemlje zapadnog Balkana na putu ka pridruživanju prestigle BiH te Izvještaj u "potpunosti razotkriva šarene laže predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića".

- Naš 'napredak' je toliko brz da bi s ovakvim predsjedavajućim i vlastima na članstvo u Uniji čekali decenijama. U Izvještaju stoji da je 'Bosna i Hercegovina u ranoj fazi reforme javne uprave, a nije postignut progres u protekloj godini. Dalja fragmentacija državnih službi u entitetu Federacija BiH i na kantonalnom nivou povećala je rizik od politizacije', što dovoljno govori o katastrofalnom rukovođenju zemljom koja je dovedena na začelje evropskih integracija. U Izvještaju je također izražena bojazan da institucije sistema imaju ozbiljan problem da se suoče sa izazovima organizovanog kriminala, korupcije ili drugih pravila vladavine zakona - navode u saopćenju iz Nezavisnog bloka. 

Ističu da vlasti zaslužuju 'crveni karton' od građana jer nisu u stanju da u ovom važnom historijskom momentu iskoriste priliku da zemlju približe razvijenim modernim evropskim državama.

- Očita nesposobnost i parcijalni personalni interesi vladajućih partijskih lidera u potpunosti su stavljeni ispred interesa građana i naroda ove države, pa smo tako na današnjem presu od Mogherini i Hahna mogli čuti pohvale za susjedne Crnu Goru i Srbiju, kao i najavu početka pregovora s Albanijom i Makedonijom, te potpuno ignorisanje Bosne i Hercegovine, jer nažalost nisu imali ništa dobro za reći kada je naša zemlja u pitanju. Čak i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark javno kudi svoje kolač-partnere iz vlasti i govori o nazatku. Ovo je dokaz da Bosna i Hercegovina treba novu politiku i nove ljude koji znaju i mogu štititi interese ove zemlje ali i biti istinski partner Evropskoj uniji - izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH, saopćeno je iz tog bloka. 

(FENA/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.