26.4.2018. 13:15
0
Hadžiabdić: CIK nije za uvođenje novih tehnologija pet mjeseci pred izbore
Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) kazala je da upravo CIK godinama insistira na uvođenju novih tehnologija u izborni sistem, ali da predložene izmjene 5 mjeseci i 10 dana pred izbore dovodi CIK pred nerealan zadatak koji bi mogao ugroziti provedbu izbora.

Ona tvrdi da prijedlog sadrži niz nejasnih, nepreciznih i nedefinisanih odredbi koje ne razumiju u CIK-u. Različita terminologija se koristi u zakonu.

- Tražili smo mišljenje od svih općinskih odbora. Mislimo da je potpuno nerealno da u tako kratkom roku izborna administracija iznese taj zadatak, nepripremljena. Internet imamo na svega 2.000 mjesta umjesto na više od 5.000 - kazala je Hadžiabdić. 

Ona je kazala da je ovaj zakon usvojen, ušlo bi se u izbornu avanturu. Na pitanje da li je moguće da je BiH nespremna za uvođenje novih tehnologija u izborni proces, a što još od 2006. godine traži i CIK, Hadžiabdić je kazala da su planirali za ove izbore pilot projekat ali da se to zanemaruje.

Odgovarajući na pitanje oko implementacije presude Ustavnog suda FBiH u slučaju Ljubić, predsjednica CIK-a je kazala da to nije u nadležnosti CIK-a, već isključivo politike.

Delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (HDZ 1990) je kazao da je ovo radikalna reforma i da je potrebno čuti mišljenje najodgovornijih institucija.

- Mi smo proces nužnih tehničkih promjena počeli još prije nekoliko dana i nije bilo dovoljno političke volje od vladajućih za to - kazao je Raguž.   


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.