27.4.2018. 22:15
0
Omerbegović-Arapović: U BiH ne postoji visoka politika, vlast se o važnim pitanjima dogovara uz piće
Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović rekla je da ta stranka ima mogućnost razmišljati o tome šta bi bilo najbolje za građane Bosne i Hercegovine, pa u tom kontekstu može reći da u ovom trenutku stranka razmišlja i o njenoj kandidaturi za poziciju člana Predsjedništva BiH, ali tako nešto SBB-u u ovom momentu nije tema oko koje se stranka lomi.
Članica ekonomskog savjeta Vlade FBiH, prorektorica Burch Univerziteta i potpredsjednica SBB-a govorila je u emisiji „Dobar dan BiH“ na Hayat TV o studijima na Univerzitet u Maleziji, porodičnom životu, ali i o tome zbog čega je ušla u politiku.

Na pitanje šta bi za nju značio ulazak u Predsjedništvo BiH, Omerbegović-Arapović je rekla da o tome nije razmišljala, te da u tom kontekstu nema ni odgovor.

„To nije bio moj plan, ja to nisam tražila“, rekla je Omerbegović-Arapović, koja ima ogromno domaće i međunarodno iskustvo na rukovodećim pozicijama.

Na pitanje zbog čega je uopće ušla u politiku, nakon izvanredne univerzitetske karijere, Omerbegović-Arapović je istakla da je politički osviještena, i da sa pozicije analize, komentatora, promišljanja i dizajniranja politika kao univerzitetski profesor, odlučila je da svoj doprinos da i kroz konkretno djelovanje u politici.

„Svojim radom i trudom sam osigurala da se moja porodica ostvarila u materijalnom smislu, pa sam u politiku ušla iz idela“, rekla je Omerbegović-Arapović, dodajući da u tom kontekstu najbliža joj je politika njemačke kancelarke Angele Merkel, „koja je također čitav život u akademskoj zajednici“.

„Ona predstavlja jednu zrelu politiku“, smatra Omerbegović-Arapović, prenosi novinska agencija Patria.

Kada govori o bh. politici, Omerbegović-Arapović smatra da je bh. politika neodgovorna i ružna i da su građani žrtva nedostatka visoke politike u zemlji.

„Licemjerje bh. političara je ružno“, kaže Omerbegović-Arapović, dodajući da je za nju strašno da se političari u BiH mogu dogovoriti o raspodjeli državnih resursa uz piće i jelo.

„Političari u BiH su shvatili kako da manipuliraju narodima“, kaže potpredsjednica SBB-a, dodajući da prednjače njihovi ekonomski interesi oko kojih se slažu i reagiraju burno ako im neko te odnose pokuša narušiti.

„Vlast u BiH je naučila živjeti samo na infuzijama MMF-a, i oko toga se uvijek lako dogovore, ali ni oko čega drugog“, zaključila je Omerbegović-Arapović, prenosi Patria.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.