24.5.2018. 15:19
0
U Mostaru registrovan prvi slučaj morbila
Na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar registrovan je prvi slučaj morbila. Naime, radi se o necijepljenom dječaku iz Čitluka.
"Jučer je u našoj klinici pregledan dječak iz Čitluka koji je došao u pratnji roditelja zbog visoke tjelesne temperature, kašlja i osipa. Dječak nije cijepljen, a kliničkim pregledom je ustanovljeno da se najvjerojatnije radi o svježoj infekciji virusom morbila. Dijagnoza je ustanovljena klinički te ovaj slučaj još uvijek nije serološki potvrđen što ne mora biti nužno niti urađeno. Ovaj nasučmični slučaj je odmah prijavljen nadležnoj epidemiološkoj službi, a dječak je stabilan te se liječi u kućnim (izoliranim) uslovima prema naputku infektologa'', rekao je prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. 

"Moram napomenuti kako nema mjesta za paniku, iako je procijepljenost u našem kantonu, nažalost, iznimno niska protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR), posebno u općini Čitluk. Moramo biti svjesni te činjenice te očekivati je da bi se u doglednom razdoblju mogla razviti epidemija ospica i proširiti u druge dijelove Hercegovine. Bolest je jako zarazna te jedna zaražena osoba može zaraziti do 15 neimunih osoba", rekao je Arapović, savjetujući roditelje, da svoju djecu cijepe, piše Blijesak.info. 


(Lejla Trle) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.