23.6.2018. 9:03
0
Služba za zapošljavanje tri puta mijenjala Pravilnik: Zbog ukidanja radnih mjesta podnesene tužbe
Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo u posljednje nešto više od dvije godine tri puta je mijenjala Pravilnik o radu kojim su se ukidala i utvrđivala radna mjesta. Epilog ovih dešavanja su tužbe za radno-pravne sporove protiv ove institucije i odgovornog lica. Najveći broj radnih mjesta je ukinut za vrijeme direktora Midhata Osmanbegovića koji je u maju 2018. godine podnio ostavku na tu funkciju.
Prvi put Pravilnik je promijenjen u junu 2016. godine kada je uvedeno radno mjesto 'pomoćnik direktora', a ukinuta tri radna mjesta 'savjetnik direktora'.

Novi Pravilnik o radu uz saglasnost Vlade KS kao osnivača donesen je u decembru 2016. godine. U objašnjenju koje je dostavljeno zastupnici u Skupštini KS Segmedini Srna-Bajramović navodi se da sistematizacija radnih mjesta iz decembra 2016. godine sadrži određene nedostatke kao što su potreba za većim brojem operativnih radnika, posebno u Odjeljenju za pravne poslove, potreba za formiranjem nove organizacione jedinice i sistematizacija novih radnih mjesta, potreba za ukidanjem određenog sektora, radnih mjesta.

Novim Pravilnikom neka radna mjesta su prestala postojati, dok je na nekim povećan ili smanjen broj radnika. Ove izmjene i dopune stupile su na snagu u martu 2018. godine. Tada se ukida radno mjesto 'pomoćnik direktora' koje je uvedeno u junu 2016. godine.

- Analizirajući rad Sektora za pravne poslove utvrđeno je da isti nije opravdao svoju funkciju, te je u cilju funkcionalnosti i lakše koordinacije ukinut Sektor za pravne poslove, pa je bilo potrebno ukinuti i radno mjesto rukovodilac Sektora za pravne poslove.

Također ukinuto je i radno mjesto 'stručni saradnik za informisanje i publicistiku-PR' jer je ocijenjeno da Služba nema potrebu za stalnim i kontinuiranim istupanjem u javnosti.

Ovim izmjenama i dopunama utvrđeno je novo radno mjesto – viši stručni saradnik za pravne poslove u Sektoru za podsticajne mjere zapošljavanja i informatičke poslove. 

- Ocijenjeno je nužnim uvođenje ovog radnog mjesta, čiji bi izvršilac bio isključivo diplomirani pravnik sa položenim stručnim upravnim ispitom/javnim ispitom/ispitom općeg znanja – navodi se u odgovoru. 

U toku je izbor novog rukovodioca Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Protiv bivšeg direktora Osmanbegovića podnesene su krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja, ali i druga krivična djela.

Izvori agencija Patria iz ove institucije tvrde da je u periodu dok je Osmanbegović bio direktor 30% uposlenika bilo na bolovanju više od pola godine. Inače, Služba za zapošljavanje KS ima nešto više od 120 zaposlenih.

Osmanbegoviću se zamjera da je ogroman novac utrošio na renoviranje Biroa za zapošljavanje, nabavku klima-uređaja i druge opreme, dok je na evidenciji u Kantonu Sarajevo još uvijek više od 65.000 nezaposlenih osoba.

(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.