26.6.2018. 18:12
0
Sud BiH odredio pritvor Radomiru Šušnjaru optuženom za ratne zločine u Višegradu
Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Radomiru Šušnjaru, optuženom za ratni zločin nad bošnjačkim civilima u proteklom ratu.

Iz Suda su saopštili da pritvor Šušnjaru može trajati najduže dvije godine od dana hapšenja, odnosno najkasnije do 24. juna 2020., ukoliko Sud ne donese drugačiju odluku.

Rješenje Suda BiH od 13. novembra 2013. godine, kojim je, tada osumnjičenom Šušnjaru, određena mjera pritvora, stavljeno je van snage.

Na prijedlog Tužilaštva BiH, Sud je 2013. godine donio rješenje kojim je Šušnjaru određen pritvor od mjesec dana, te je izdata naredba za raspisivanje međunarodne potjernice.

Prema naredbi Suda BiH, optuženi je, u postupku ekstradicije iz Francuske predat ogranima BiH 24. juna ove godine.

Šušnjara optužnica tereti da je tokom proteklog rata učestvovao u nezakonitom pljačkanju i zatvaranju 57 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu,zločinu poznatom kao “živa lomača”.

Po zatvaranju civila, kuća  je zapaljena, a potom je pucano na nju, kako bi  civili bili spriječeno da pobjegnu.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.