27.9.2023. 12:03
0
Sud u Ljubuškom ne želi odlučivati o određivanju pritvora Buntiću i potvrdio pisanja medija: "Njegova majka je naša zaposlenica"
FOTO: Facebook
Općinski sud u Ljubuškom ne želi odlučivati o određivanju pritvora Denisu Buntiću po žalbi županijskog tužilaštva te su zatražili vlastito izuzeće iz tog predmeta, potvrdili su Jutarnjem listu na Općinskom sudu u Ljubuškom.

“Općinski sud u Ljubuškom je tokom jučerašnjeg dana putem faksa zaprimio žalbu nadležnog Tužilaštva na Rješenje o određivanju mjera zabrane broj 63 0 K 047548 23 Kpp od 23.9.2023. godine. Obzirom na medijsku eksponiranost te činjenicu da je majka osumnjičenika D.B. dugogodišnja uposlenica ovoga suda, kako bi se izbjegla svaka, makar neopravdana sumnja u objektivnost rada ove institucije, Izvanraspravno vijeće ovoga suda je podnijelo prijedlog Županijskom sudu Široki Brijeg za određivanje (delegaciju) drugog stvarno nadležnog suda u ovom predmetu”, rekli su Jutarnjem na sudu.

Podsjetimo, Izvanraspravno vijeće je trebalo odlučivati o žalbi tužilaštva na odluku koju je samo donijelo ranije, a kojom Buntiću nije određen pritvor zbog porodičnog nasilja i držanja oružja. Zanimljivo je kako se u startu nisu izuzeli iz tog predmeta, kada mu nisu odredili pritvor već samo mjere zabrane prilaženja i kontaktiranja žrtve. Isto tako, već četiri godine na istom tom sudu vodi se postupak protiv Denisa Buntića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda, te niti u tom slučaju sud u Ljubuškom nije pronašao razloge za svojim izuzećem.

O izuzeću sada mora odlučivati Županijski sud u Širokom Brijegu, a onda i o dodjeli spisa drugom sudu, ako odbije zahtjev suda u Ljubuškom, što će samo odužiti postupak, a time i agoniju zlostavljane Buntićeve supruge Klare.

Podsjećamo, tužilaštvo za Denisa Buntića traži istražni zatvor zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka, odnosno zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Smatraju da postoji opravdana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao utjecati na iskaze svjedoka, odnosno ometati kazneni postupak utjecajem na iste i opravdane bojazni da će ponoviti kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.