29.6.2018. 15:14
1
Bulc: Ako se bh. vlast ne slaže s izgradnjom Pelješkog mosta, treba se pismeno obratiti Briselu
Komesarka za transport EU Violeta Bulc kazala je nakon sastanaka s bh. zvaničnicima da ako se vlasti BiH ne slažu s gradnjom Pelješko mosta, potrebno je da se u pismenoj formi obrate Briselu. Podsjetila je da je EU ovaj infrastrukturni projekat finansijski podržala na osnovu dokumentacije koju je dostavila Hrvatska.
- Evropska komisija je donijela odluku o sufinansiranju na osnovu dokumenata koje je dostavila Hrvatska. Projekat se sufinansira i iz Fonda za regionalni razvoj - kazala je Bulc. 

Važno je da BiH ima projekte kojima će aplicirati za sredstva. Problem kako apsorbirati ta sredstva nije samo karakterističan za BiH. U BiH je problem kako pripremiti projekte. Razgovarali smo kako ubrzati korak u realizaciji projekata, dodala je Bulc.

Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko izjavio je, nakon sastanka komesarkom EU za transport Violetom Bulc, da je Evropska unija (EU) osigurala 2,3 milijarde KM za izgradnju saobraćajne infrastrukture na koridoru Vc od čega je 600 miliona eura već operativno.

Jusko je istakao kako je na entitetima zadatak da putem konkretnih infrastrukturnih projekta povuku ta sredstva.

Jusko je rekao da su najvažnije teme sastanka bile izgradnja mostova kod Gradiške i Svilaja i prilaznih puteva, izgradnja Jadransko-jonske magistrale kao i sigurnost u saobraćaju.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc izjavila je da je prometno povezivanje zapadnog Balkana strateški interes Evropske unije. Ocijenila je da je u protekle dvije godine ostvarena izuzetna saradnja EU i BiH na planu transportne infrastrukture i da su rezultati očigledni.

Navela je da je danas razgovarano i o željezničkom saobraćaju, kao važnom segmentu transporta, te sigurnosti na putevima, uz poruku da su ljudski životi najvažaniji. Bulc je navela da u EU na godišnjem nivou u saobraćajnim nezgodama bude 26.000 smrtnih sučajeva i 137.000 teško povrijeđenih lica.

Zbog toga je, ističe ona, veoma bitno da se i BiH priključi EU inicijativi “Nulta vizija”, koja podrazumijeva apsolutno smanjenje broja žrtava u saobraćaju do 2050. godine, te je pozvala vlasti u BiH da unaprijede pravni okvir u ovoj oblasti.

Violeta Bulc sastala se i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem o  saobraćajnim projekatima značajnim za razvoj Bosne i Hercegovine i o realiziranju reformskih mjera u oblasti transporta.

Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za povezivanje saobraćajnom mrežom cijelokupnog regiona zapadnog Balkana i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Istaknuo je da saobraćaj predstavlja jednu od najvažnijih oblasti saradnje Evropske unije i zapadnog Balkana i naglasio  da povezivanje ima veliki značaj u jačanju stabilnosti i napretka regiona.

Predsjedavajući Zvizdić i komesarka Bulc su razgovarali i o korištenju željeznica kao okolišno najprihvatljivijeg i sigurnog načina prevoza, kako u teretnom, tako i u putničkom smislu.

Govoreći o sigurnosti  putnika na cestama i smanjenju broja poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama, predsjedavajući Zvizdić je rekao da se već osjete pozitivni aspekti Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i da  je  u daljnjem unapređenju tog segmenta neophodna stručna i tehnička pomoć.

Sastanku je prisustvovao šef  Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Lars Gunnar Wigemark.

(NAP/Alen Avdić)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.