1.8.2018. 9:35
2
BiH nekom majka, nekom maćeha: Studentica generacije prodaje knjige na ulici
Iako je bila studentkinja generacije na Odsjeku za ruski i srpski jezik i književnost banjalučkog Filološkog fakulteta, sa prosjekom ocjena 9,89, Galina-Marija Vukajlović ne može da nađe posao. Kako bi zaradila novac, ona prodaje knjige na uličnom štandu u centru Banja Luke. Do sada je bezuspješno konkurisala za brojne poslove.

„Nezaposlena sam otkad sam završila fakultet, to je bilo u oktobru 2017. godine. Radim stalno nešto, snalazim se, držala sam neke kurseve u Modriči tri mjeseca, sada radim ovdje nekih dvadesetak dana, uglavnom držim časove privatno ruskog, prevodim neke tekstove, ali to je sve tako, s vremena na vrijeme“, ispričala je za Radio Slobodna Evropa Galina-Marija Vukajlović.

Kaže kako nije imala iluzije o lakom pronalaženju posla u struci. Ipak, priznaje da je pomalo razočarana zbog uzaludnog konkurisanja.

„Kad sam upisivala fakultet nisam previše računala s tim da će biti posla u školama, nadala sam se da će biti mjesta u nekim firmama, organizacijama, pošto sve više ruskih firmi dolazi ovamo, tako da i dalje se nadam da bi tu moglo da nešto bude, ali trenutno i tu sam pokušavala i, na žalost, nema, niko mi se nije ni javio“.

Dok čeka kupce i mašta o klimatizovanoj prostoriji čita Falkonesovu „Katedralu na moru“, a preporučuje Pekićev „Novi Jerusalim“.

Prema podacima državne agencije za rad iz maja 2018. godine u Bosni i Hercegovini je bilo 475.000 nezaposlenih osoba.


(Admir Oručević)

StudentiRS
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.