2.10.2018. 8:58
2
Željka Cvijanović optužila sve, ali potom sebe pohvalila: Nisu povećavali penzije i plate, FBiH nas je blokirala, mi povećavamo plate i penzije!
Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je njen politički program jednostavan, jer hoće više izgrađenih auto-puteva, puteva, vrtića, škola, mostova i bolje plate i penzije.

"To je za mene politika, a nije da za nekoga kažem da je ovakav ili onakav. To su sitnočaršijske priče kojima pribjegavaju oni koji ne stoje dobro na političkom terenu i ne mogu da kažu da su izgradili školu, vrtić, auto-put, studentski dom...Nikada nisu povećali penzije, plate, agrarni budžet ili davanja boračkim kategorijama, kojima je moja Vlada isplatila 1,5 milijardi KM, a oni kada su imali vlast 150 miliona KM", rekla je Cvijanovićeva za televiziju "K3". 

"Vlada i ja smo tu za sve razgovore. Sigurna sam da će i naredna vlada biti otvorena za to, jer je važna socijalna sfera, kao i sve ostale", dodala je Cvijanovićeva. 

Ona je rekla da je RS u ovoj godini nastavila da bilježi pozitivne trendove, da su svi pokazatelji obećavajući i da je Srpska stabilna. 

"Budžet Srpske je potpuno likvidan, nema nijednog duga koji nije izmiren, niti obaveze koja se izvršava s poteškoćama. Bilo je mnogo teško 2014. godine. Osjećale su se posljedice krize, nosili smo se sa tim izazovima, kreirali mjere i taman kada smo bili zadovoljni da imamo mali privredni rast desila se poplava, nakon toga suša, prošle godine ponovo suša. Ali, pobijedili smo i ekonomsku krizu, poplavu, sušu, blokade koje su dolazile iz Sarajeva", dodala je Cvijanovićeva. 

Ona je podsjetila da još postoji veliki broj ljudi koji su penziju zaradili u Federaciji BiH, koja ne želi da ih isplaćuje. "Obaveze je preuzela Srpska, ali pogledajte takvu vrstu ironije, uprkos svim presudama, FBiH neće da isplaćuje penzije", navela je Cvijanovićeva i ponovila da se Srpskoj po ovom osnovu duguje 1,5 milijardi KM. 

Da nije bilo blokade finansijskih sredstava sa nivoa BiH, dodala je Cvijanovićeva, RS bi danas imala još bolje pokazatelje i mnoge mjere bi počele da se primjenjuju ranije, poput isplate materinskog dodatka od 405 KM mjesečno za nezaposlene porodilje. 

"To bi značilo da bi neke druge socijalne mjere, kao što su civilne invalidnine koje su prvi put uvedene ove godine, bile uvedene godinu ranije. Ta blokada je značila opterećenje i pravila pritisak, ali to nas je mobilisalo da bolje i predanije radimo i da postižemo ove rezultate", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je istakla da se kroz te izazove, krize i opterećenja, pokazala sposobnost vlasti da mobiliše i institucije i građane da rade ili na saniranju štete ili na popravljanju stanja. 

"Na to sam veoma ponosna, jer to znači da naša Republika može da izvršava svoje obaveze uprkos tome što ima mnogih koji to žele da vide sasvim suprotno. Svake godine nam se predviđa propast, a mi smo sve bolji i bolji i bićemo još bolji", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je napomenula da to nije predizborna priča, te podsjetila da je o tome govorila i prošle godine. 

"Sve što je obećano to se i desilo. Obećala sam rast plata, koji se i desio, obećala sam da se to neće odnositi samo na javni sektor, nego i na privatni, pa, iako nisu vjerovali, uspjeli smo natjerati poslodavce da to učine, te upozorili da će biti sankcionisani oni koji budu varali. Povećan je agrarni budžet, kao što je obećano prošle godine, a realizovana su sva postojeća i uvedena tri nova socijalna prava. Srpska danas ima 105 kilometara auto-puta, a za nekoliko godina imaće više", rekla je Cvijanovićeva. 

"To je Republika koja povećava plate, penzije, agrarni budžet i gradi najmodernije zdravstvene ustanove širom Srpske. Sve te rezultate mogu da ostvare samo stabilne institucije. Zato je važno da čuvamo stabilnost institucija, bez obzira na to da li se volimo ili ne sa određenom političkom stranom. To mora da bude ključ našeg i političkog i ljudskog angažmana, jer bez stabilnih institucija ne možete braniti ustavne nadležnosti, niti povećavati plate, penzije, socijalna davanja i graditi objekte", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je rekla da je zadovoljna ostvarenim rezultatima, jer za pet i po godina, koliko je predsjednik Vlade, RS izgleda mnogo drugačije. 

"Naravno da bih voljela da je to sve i mnogo bolje, ali se u datim okolnostima nije moglo bolje. Ovo je bio maksimum, jer je 2013. godine, kada sam postala predsjednik Vlade, budžet Republike bio iscrpljen, a sve aktivnosti koje smo željeli provoditi bile su na čekanju jer nije bilo novca", pojasnila je Cvijanovićeva i dodala da je ponosna što to sada više nije tako, jer budžet može da servisira stvari koje su nekada bile nezamislive da se ispune.

(Srna / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.