29.10.2018. 12:51
7
"Dvije-tri noći prije pogibije, Adis se susreo sa tim kriminalcima, došao je u stanicu kazavši: 'Šefe, ja ću im stati u kraj'"
U prepunoj multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo danas su se od brutalno ubijenih policajaca Četvrte PU Novi Grad Adisa Šehovića i Davora Vujinovića vrlo emotivno oprostili mnogobrojna rodbina, prijatelji, kolege i predstavnici svih nivoa vlasti.

Samo jecaji i plač prekidali su tišinu u sali, gdje su prisutni učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast i oprostili se od Adisa i Davora.

O ubijenim policijskim službenicima govorili su Mevludin Halilović, policoijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo, Nusret Selimović,  načelnik Četvrte PU Novi Grad , Elfin Mujezin i Azra Kurić, radne kolege  i Mirza Hadžiabdić u ime Sindikata policije Kantona Sarajevo.

Policijski komesar Mevludin Halilović kazao je da je gubitak dvoje policijskih službenika nenadoknadiv za porodice Šehović i Vujinović, kao i gubitak za sarajevsku policiju u čijim redovima su njih dvojica davali maksimalan doprinos obavljajući sve svoje poslove i zadatke predano i profesionalno, te Kanton Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

„Ličnim primjerom su pokazali šta znači časno i predano obavljati policijski posao te koliko je to težak, rizičan i opasan posao. Svi smo ogorčeni i potreseni ovim gubitkom, ali ćemo zbog njih dvojice nastavljati obavljati naše poslove na najbolji mogući način. Uvijek ćemo ih pamtiti i pominjati kao primjer. Porodicama Šehović i Vujinović uvijek će biti otvorena vrata MUP-a KS, uvijek će imati našu podršku. To je najmanje što možemo učiniti za njih", istakao je Halilović.

Govoreći o radnim kolegama Selimović je naglasio nemjerljivu vrijednost koju su kroz odgovoran, požrtvovan i profesionalan rad Adis i Davor ostavili iza sebe.

 „U Četvrtoj PU, u cijelom MUP-u KS će ostati neprežaljeni i nezamjenjivi, sve svoje vrline pokazivali su svojim djelima, a ne ispraznim riječima. Svoje živote dali su za izgradnju boljeg društva, čime se potvrđuje trajna vrijednost njihove žrtve. Svako od nas u službi pamtiće ih po brojnim, kako lijepim, tako i teškim zajedničkim trenucima“, kazao je Selimović.

Mirza Hadžiabdić istakao je da je obaveza svih čuvati i njegovati uspomenu na Adisa i Davora, pomoći njihove najbliže, a zločince izvesti pred nadležni Sud, kako bi bili adekvatno kažnjeni u skladu sa zakonom.

„Odužiti im se moramo na dva načina, jedan je taj što nećemo zaboraviti, kako njih, tako ni njihove porodice, a drugi što ćemo u svom poslu biti posvećeni onome čemu su i oni bili, a to je rad, red i disciplina s cljem energične borbe protiv kriminala radi pravednijeg, sigurnijeg i boljeg ambijenta, kako u Kantonu Sarajevo, tako i cijeloj našoj domovini“, izjavio je Hadžiabdić.

Potresen i u suzama, svojih kolega prisjetio se Elfin Mujezin, koji je jedva smogao snage da nešto kaže o njima.

"Dvojici hrabrih momaka pretpostavljeni sam bio osam godina. Radili su pošteno i iskreno, i u dobru i u zlu i u radosti i u žalosti. Nisam nikada imao nikakvih problema s mojim momcima. Da li bilo hladno, toplo, teško ili lako, oni su bili tu. Radili su svoje zadatake. Kao rukovodilac smjene pokušavao sam Adisa u nekim stvarima sprečavati da obavlja poslove za koje je mislio da može sam. Dvije, tri noći prije pogibije, susreo se sa tim kriminalcima, došao je  u stanicu kazavši „šefe, ja ću im stati u kraj“, međutim, stali su oni njemu samo nekoliko noći poslije. Porodici želim sabura, smiraja, a nama svima da ih zajednički prebolimo", kazao je kroz suze Mujezin.

Prisutnima se obratila i njihova kolegica Azra, koja je kazala da je nedavno došla u PU Novi Grad i da su je oni prihvatili kao rođenu sestru. „Šta reći o Adisu, on je bio veliki veseljak, bio je pošten, hrabar, dobar otac, dobar sin i dobar muž. Ništa mu nije bilo mrsko da uradi. Prvi je bio na svakoj intervenciji. A Davor – Dačo dolazio je na posao minutu prije sedam, ako bi kojim slučajem došao deset minuta do sedam, šalili smo se između sebe da ćemo tog dana imati puno posla. Moje kolege iz smjene radili su osam godina zajedni, disali su jednom dušom, prolazili smo sve skupa. Želim poručiti njihovim porodicama i majkama da trebaju da budu ponosni, jer su to bili policajci jedan po jedan, a mi im obećavamo da ih nikada nećemo zaboraviti“, poručila je Azra.

Adis Šehović je bio policijski službenik u činu stariji policajac koji je svoju hrabrost i profesionalnost dokazivao svaki dan zbog čega je i nagrađen 13 puta, a Davor je za svoju hrabrost nagrađen šest puta. 

 Podsjećamo, u rano jutro 26. okrobra, ugašena su dva čestita života, dva policajca za primjer Adis Šehović i Davor Vujinović. Ubijeni su brutalno i podmuklo obavljajući dužnost, kada su članovi automafije pokušali da ukradu vozilo na Alipašinom Polju, a da pri tome nisu imali mogućnosti ni da se brane. Adis je izgubio život na licu mjesta, a Davor nekoliko sati poslije.

(Press Općina Novi Grad Sarajevo)

7
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.