5.12.2018. 15:30
0
Grubeša u Haagu na zasjedanju Skupštine zemalja članica Rimskog statuta
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša boravi u u Haagu gdje učestvuje na 17. sjednici Skupštine zemalja članica Rimskog statuta koja je jutros svečano otvorena.

Na ovogodišnjem osmodnevnom zasjedanju bit će otvoren niz tema vezanih za rad Međunarodnog kaznenog suda (MKS).

Uz ostalo, bit će raspravljano o nadležnostima MKS nad kaznenim djelom agresije, inicijativi za novi multilateralni međunarodni ugovor o međusobnoj pravnoj pomoći i ekstradiciji za domaće kazneno gonjenje počinitelja najozbiljnijih međunarodnih kaznenih djela, a jedna od tema bit će i "Podrška reparativnoj pravdi prema žrtvama u sistemu Rimskog statuta: šta (još) mogu uraditi države članice?“.

Na Skupštini će biti predstavljen i izvještaj o procesuiranju seksualnih i rodno zasnovanih kaznenih djela, a najavljena je i prezentacija isječaka video dokumentarca "Tužitelji" koji govori o kaznenom gonjenju seksualnih prijestupnika u Bosni i Hercegovini, Kolumbiji i Demokratskoj Republici Kongo.

Ove godine obilježava se 20. godišnjica Rimskoga statuta te će tim povodom Ministarstvo vanjskih poslova Holandije organizirati prigodnu proslavu, a bit će otvorena i izložba "Trauma - iscjeljenje i nada MKS-a", saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.  

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.