7.2.2019. 16:05
0
Ovo sebi ne smijemo dozvoliti nikad: Sjetimo se godina kada su neki od nas jedva imali brašna u svome domu
Ekipa Facebook grupe okupljena oko humanitarne ideje Tanjir više objavila je danas sliku odbačenog hljeba.

Prvobitna informacija je bila da je fotografija nastala na području BiH, što je poslije demantovano.

Međutim, ispod fotografije su se nizali komentari koji govore o tome kako je svaka fotografija ove vrste uznemirujuća, s obzirom na to da su u prošlosti građani BiH oskudjevali u osnovnim životnim potrepštinama, baš poput hljeba.

Članovi tima Tanjir više iskoristili su ovu fotografiju da apeluju na građane da im se obrate ukoliko negdje u BiH primjete ovakav ili sličan.

Također, apelovali su i na vlasnike sarajevskih pekara da ne bacaju ono što im ostane.

"Sarajevo je grad koji je poznat po svojoj humanosti. Nemojmo dozvoliti, a i ne smijemo dozvoliti da se ovakve slike šire internetom", navodi se u objavi. 

Podaci istraživanja provedenog na Poljoprivredno-prehrambenom fakultet Univerziteta u Sarajevu govore da na godišnjem nivou u Kantonu Sarajevo nastane dvije do tri tone otpada hrane samo iz ugostiteljski objekata. Stoga je osnovana neformalna grupa volontera 'Tanjir više' kojoj je cilj da hrana koja ostane iza velikih događaja bude dostavljena onima kojima itekako dobro dođe gotov obrok.

'Tanjir više' funkcioniše tako što osoba koja organizuje neki veći događaj (iftar, vjenčanje, akiku, rođendan, seminar, konferenciju, promociju) dogovori s ugostiteljem da se spakuje sva hrana koja ostane nakon događaja, zatim prijavi to volonterima koji tu hranu nose onima kojima je potrebna.

Volonteri za 'Tanjir više' dođu u dogovoreno vrijeme, preuzmu hranu i u kratkom roku (15-30 min maksimalno) dostavljaju je krajnjim korisnicima.


(Lejla Trle) 

HranaBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.