27.2.2019. 20:32
1
Gradonačelnik Banjaluke usporedio RS sa Izraelom: Mi se, kao i vi, borimo za svoj opstanak u kompleksnom regionu
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je u Tel Avivu da se Republika Srpska, poput Izraela, bori za svoj opstanak u kompleksnom regionu.

"Kada vidimo napade na Izrael i jevrejski narod, vidimo da je država Izrael simbol opstanka i budućnosti za ljude na ovom prostoru. Takav simbol je i Republika Srpska za nas. Razumijemo i podržavamo jevrejski narod i gledamo njega i državu Izrael kao svoje prijatelje", rekao je Radojičić na međunaronom skupu, kojem su prisustvovali gradonačelnici više gradova iz cijelog svijeta. 

On je naglasio da Banjaluka razvija prijateljske veze sa Izraelom i posebno gradom Modinom, te da je od izuzetnog značaja da se ne zaboravi stradanje srpskog i jevrejskog naroda, ali i brojnih antifašista koji su stradali tokom Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Tokom današnjeg okruglog stola pod nazivom "Uloga lokalnih zajednica u borbi protiv mržnje i antisemitizma" Radojičić je ocijenio da je područje bivše Jugoslavije jako kompleksan prostor i da dijeli mnoge sličnosti sa Izraelom. 

Radojičić je napomenuo da se svake godine održava komemoracija žrtvama logora Jasenovac, te istakao da je važno da se razgovara o istoriji i da se ne zaborave strašne stvari koje su se dešavale u Drugom svjetskom ratu, kada su ubijeni mnogi Jevreji, Srbi i drugi antifašisti. 

On je istakao da svake godine delegacije Banjaluke i grada Modina odaju počast stradalim u Jasenovcu. 

Radojičić navodi da je jevrejska zajednica u Banjaluci jako mala nakon Drugog svjetskog rata, ali da je, bez obzira na to, izgrađen Jevrejski kulturni centar, kao simbol budućnosti - mjesta gdje se mogu predstaviti različite ideje. 

(Srna / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.