19.3.2019. 12:55
0
Nezavisni blok: Međunarodne organizacije potvrdile da izbori nisu bili fer i transparentni
Nezavisni blok pozdravlja izvještaj nezavisnih posmatrača u Evropi, upozoravajući da je pravo ljudi u Bosni i Hercegovini da slobodno razmišljaju i glasaju za svoje predstavnike na izborima ugroženo, navodi se u saopćenju Nezavisnog bloka.

Kritički izvještaj Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), dodaju, konstatuje da su javni servisi bili zloupotrebljeni i korišteni u određene političke svrhe.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, kaže da izvještaj potvrđuje tvrdnje da izbori nisu bili fer i transparenti.

"Nažalost, ugledne međunarodne organizacije koje su validne da ocjenjuju izbore, u svom izvještaju, potvrđuju katastrofalno stanje koje je bilo 7. oktobra 2018. godine, kao i prije održavanja izbora. Naši partneri u Evropi, koji insistiraju na demokratskim standardima i principima, trebaju također da se uključe kako bi se ovakav izborni sistem promijenio. Svjesni izbornog sistema, u kojem vladajuće stranke kontrolišu čitav proces, mi smo prije izbora predlagali uvođenje elektronskog glasanja i druga tehnička poboljšanja. Nažalost, vladajući su to odbili i blokirali, jer znaju da u postojećem izbornom sistemu imaju apsolutnu kontrolu. U narednom izbornom ciklusu moramo imati novi poboljšani sistem i zato apelujem na međunarodne partnere da izvrše pritisak kako bi razvoj demokratije i ljudskih prava u BiH bio neometan, te kako bi bilo i zaštićeno pravo građana da na izborima slobodno, bez pritiska i lažiranja izbornih rezultata mogu glasati za svoje predstavnike", poručio je Šepić.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.