18.4.2024. 9:41
0
Izbori u Hrvatskoj: Evo kako su glasali Hrvati u BiH
FOTO: ilustracija
Na izborima za Hrvatski sabor u Bosni i Hercegovini je pravo glasa iskoristilo 33.806 birača, otprilike trećina od onih koji su bili na biračkom spisku. Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a na izborima glasaju u XI. izbornoj jedinici, u kojoj biraju tri zastupnika dijaspore.

Iako XI. izborna jedinica obuhvata čak 44 države svijeta, svi zastupnici tradicionalno dolaze iz Bosne i Hercegovine, u kojoj se i na ovim izborima nalazilo gotovo polovina birača dijaspore - njih 100.900.

Birači s prebivalištem u BiH mogli su glasati u sedam gradova: Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Vitezu, Banjoj Luci, Livnu i Orašju.

Kako su glasali Hrvati u BiH 2

Ubjedljivo najviše glasova u BiH je odnio HDZ, njih 28.451 odnosno 85,36 posto.

Slijedi Most s 1.954 glasa odnosno 5.86 posto, te stranka bivšeg generala Ljube Ćosića Rojsa "Hrvatsko bilo" koja je prošla neslavno osvojivši 1.884. glasa odnosno 5,65 posto.

Najviše glasova u BiH, 6.984, je dobio kandidat HDZ-a Zvonko Milas. Milas je dugogodišnji državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske. Ranije je bio na još nekoliko značajnih funkcija, među kojima je predsjednik Programskog vijeća HRT-a.

Pored njega iz XI. izborne jedinice u sabor će Radoje Vidović, te Dario Pušić.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.