18.3.2024. 20:45
0
Upućen poziv hrvatskim državljanima u BiH da se registriraju za izbore za Sabor
Hrvatska ambasada u BiH pozvala je u ponedjeljak hrvatske državljane s pravom glasa u toj zemlji da se prethodno registriraju kako bi mogli glasati na izborima za Sabor koji će se u XI Izbornoj jedinici održati dva dana, 16. i 17. aprila.

Za birače koji nemaju prebivalište u RH i koji u ličnom dokumentu nemaju upisanu adresu prebivališta u inostranstvu moraju podnijeti „Zahtjev za aktivnu registraciju“ kako bi mogli glasati u inostranstvu ili u Republici Hrvatskoj.

Birači kojima je pak izdana lična iskaznica s upisanim prebivalištem izvan Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, nego će moći glasati u konzularnom području gdje su prijavljeni, pojašnjavaju iz Ambasada RH u BiH.

S druge pak strane birači s prebivalištem izvan RH koji će se na dan održavanja izbora nalaziti u konzularnom području različitom od navedenog u ličnoj iskaznici trebaju podnijeti „Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije“.

Treća skupina birača su hrvatski državljani s mjestom prebivališta u Hrvatskoj koji će se za vrijeme izbora zateći na području BiH. Oni moraju podnijeti „Zahtjev za prethodnu registraciju“ u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inostranstvu ili nadležnom upravnom tijelu u kantonu, odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača.

Svi birači iz BiH koji se moraju registrirati za izbore prijave trebaju dostaviti u jedno od diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u BiH u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Livnu, Vitezu i Orašju. Rok za registraciju istječe u subotu, 6. aprila 2024.

Birači koji imaju i pristup usluzi e-Građani zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti online.

S obzirom na to da će se izbori za Hrvatski sabor u Bosni i Hercegovini kao i širom svijeta održavati u radnoj sedmici tokom dva dana u utorak 16. i srijedu 17. aprila, glasanje će se organizirati u drugim društvenim objektima, a ne u školama kako je to bilo ranijih godina.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.