29.5.2019. 17:28
0
Ko je Sabina Sarajlija, nasljednica Dalide Burzić na mjestu tužiteljice Tužilaštva KS
Članovi VSTV-a BiH imenovali su danas Sabinu Sarajliju za glavnu tužiteljicu Tužilaštva Kantona Sarajevo, prenosi Dnevni Avaz.

Piše: Haris Ahbabović 

Ona je na ovu poziciju imenovana sa 13 glasova za, dok je jedan član Vijeća bio protiv. Izabrana je na petogodišnji mandat i zamijenit će na ovom mjestu Dalidu Burzić, koja je imenovana za sutkinju Suda BiH. Sarajlija je pobijedila u utrci za ovu poziciju tužioce Seada Kreštalicu i Sanina Bogunića. 

Rođena je 2. novembra 1978. godine u Brčkom. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2002., a pravosudni ispit položila je 2004. godine. Magistrirala je 2009. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu - Katedra za krivično pravo.

Radila je kao pripravnica u Tužilaštvu Distrikta Brčko BiH te u advokatskoj kancelariji. Kao stručna saradnica u Tužilaštvu BiH radila je na predmetima ratnih zločina.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za tužiteljicu Tužilaštva Kantona Sarajevo imenovana je 2008. godine. Prvobitno je radila na predmetima općeg kriminaliteta, a od 2009. godine na predmetima privrednog kriminala i korupcije. Učestvovala je u radnim grupama i projektima iz oblasti unapređenja rada pravosuđa, prenosi Avaz.

Angažirana je na obukama iz oblasti oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. Učestvovala je na stručnim usavršavanjima u zemlji i inozemstva. 

Autorica je više stručnih i naučnih članaka i edukator Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH. Član je Udruženja tužilaca FBiH i Udruženja tužilaca BiH od 2009. godine.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.