8.7.2019. 14:19
0
Glencore se povukao, za Aluminij zainteresiran i treći strateški partner
U Vladi FBiH održan je sastanak sa švicarskom firmom Glencore koja je bila zainteresirana za mostarski Aluminij, međutim do dogovora danas nije došlo. Uslovi koje je Glencore ranije postavljao oko cijene električne energije koja je glavni energent za proizvodnju u Aluminiju nisu prihvaćeni odnosno Glencore se sam povukao iz pregovora.

Resorni ministar Nermin Džindić kazao je da je Glencore danas iznio stav da nisu spremni preuzeti finansiranje 50 eura po megavat satu električne energije. 

"Problematizirali su i pismo koje su sami poslali Vladi. Oni su se povukli iz pregovora i smatram da je to neprofesionalno. I dalje ćemo kao Vlada pružati suport radnicima u ime 44 posto kapitala. Vlada FBiH i resorno ministarstvo nastavljaju tražiti strateškog partnera što je uslov da firma ne ode u stečaj", kazao je Džindić.  

Ministar Džindić je kazao da će u srijedu biti održan sastanak sa trećim zainteresiranim strateškim partnerom "Man world trusting found" koji su jutros uputili Vladi FBiH pismo namjere i zatražili sastanak. 

Direktor Aluminija Dražen Pandža kazao je da Glencore nije bio spreman izdvojiti novac za električnu energiju te je odustao od daljih pregovora. Pandža je kazao kako će Aluminij biti ugašen s prvom minutom srijede. 

Mostarski Aluminij kojem prijeti gašenje ima dug od 400 miliona KM. 

U četvrtak je sastanak održan za zainteresiranim investitorom iz Dubaija.  


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.