8.7.2019. 15:28
0
Dudaković i drugi: Svjedok tek 2015. progovorio o nestalom stricu iz 1995.
Pred Sudom BiH nastavljeno je suđenje Atifu Dudakoviću, generalu Armije RBiH i 15 drugih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, a svjedočio je Dušan Stupar, bivši pripadnika Vojske RS.

Osim Dudakovića u ovom predmetu optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Stupar je danas govorio o okolnostima ratnih zbivanja u selu Vođenica, općina Bosanski Petrovac, te o tome šta se desilo s njegovim stricem, 81-godišnjim Radetom Stuparom.

On nije mogao odgovoriti advokatu Ifetu Feragetu kako da prije 2015. godine nije ni s kim od vlasti razgovarao o nestanku njegovog strica koji je nepokretan i gluhonijem ostavljen u Vođencima u septembra 1995. godine kada su njegov otac i supruga napustili ovo selo i krenuli prema Sanskom Mostu.

Nije se mogao sjetiti ni kada je davao krv za DNK analizu.

Prvi put iskaz o tome, ali i svim dešavanjima u ovom selu, pripadnicima MUP-a RS dao je 2015., a zatim i 2017. godine u Banja Luci. Stupar tvrdi da je pričao s komšijom o stricu, ali taj komšija je preminuo prije dvije godine.

Na većinu pitanja Stupar je danas odgovarao sa „ne znam'' i ''ne sjećam se“. 

Ono što je potvrdio je da su mještani Vođenice 14. septembra 1995. godine napustili selo zbog, kako je kazao, granatiranja iz Like i da su se povukli prema Sanskom Mostu.

Na pitanje Asima Crnalića, Dudakovićevog advokata, ko je granatirao Bosanski Petrovac, Stupar je kazao da je to bila vojska Hrvatske, ali se nije mogao sjetiti jesu li granatirana okolna sela. Crnalić mu je nabrajao više imena Srba koji su ostali u Vođincima, neke od njih Stupar poznaje, a neke ne.

Stupar je u jednom momentu kazao da je i on bio na hrvatskom ratištu, a da se sa ocem i suprugom sreo u Suvaju i da su osim mještana, bježali i vojnici RS.

Ovaj svjedok nije mogao jednom optuženom odgovoriti kome je u ovom selu ispred crkve, 500 metara od njegove kuće, podignuto spomen-obilježje.

Planirani nastavak suđenja je bi 15. juli, ali je odgođeno zbog unaprijed dogovorenih ljekarskih pretraga optuženog Dudakovića.

Naredno ročište bit će odtžano 26. avgusta.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.