2.10.2019. 18:54
0
Predložene liste za stranačko rukovodstvo SDA: Haris Zahiragić na listi kao i Alma Čolo, a tu su samo dva nebošnjaka
U subotu 5. oktobra na sjednici novog saziva Glavnog odbora SDA koji je izabran na Kongresu 14. septembra, bit će poznata imena 17 novih članova Predsjedništva stranke i 14 članova Glavnog odbora.

Prema funkciji članove Predsjedništva SDA čine predsjednik stranke, potpredsjednici, generalni sekretar, predsjednica Organizacije žena, predsjednik Asocijacije mladih i predsjednik Senata SDA. Na Kongresu su već izabrani Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Safet Softić, Edin Ramić, Adil Osmanović, Šemsudin Dedić, Mirsad Zaimović i Melika Mahmutbegović.

Kako je objavio portal Faktor za Predsjedništvo SDA pripremljene su dvije liste i to jedna koju je predložio predsjednik SDA Bakir Izetbegović zajedno sa devet potpredsjednika sa 23 imena, te druga na kojoj je osam imena i koju je predložio samostalno Izetbegović. 

Glavni odbor će glasati za ponuđene kandidate sa liste od 23 imena te će onih devet kandidata koji dobiju najviše glasova ući u Predsjedništvo SDA. Preostalih osam članova, očekuje se, da budu s liste koju je predložio Izetbegović. Na toj listi su: Čedomir Lukić, Ivica Šarić, Sanjin Kodrić, Admir Mulaosmanović, Emir Hadžihafizbegović, Haris Zahiragić, Alma Čolo i Fadil Novalić. 

Na široj listi kandidata, koju je kreirao predsjednik SDA Bakir Izetbegović u konsultaciji sa potpredsjednicima stranke su: Selmo Cikotić, Senija Bubić, Senad Bratić, Ramiz Salkić, Dževad Mahmutović, Izet Spahić, Elvir Hadžiomerović, Aljoša Čampara, Esed Kadrić, Aida Obuća, Osman Ćatić, Sedad Dedić, Bisera Turković, Amir Fazlić, Fikret Prevljak, Semir Efendić, Hikmet Hodžić, Salem Marić, Mehmed Memišević, Nermin Mandra, Denijal Tulumović, Refik Lendo i Asim Kamber. 

Iako je uoči Kongresa Izetbegović govorio da će se SDA otvoriti prema ostalim konstitutivnim narodima, kada je riječ o organima stranke, prema izboru devet potpredsjednika to nije slučaj. Veća zastupljenost žena i mladih također nije ispoštovana, pa je tako među devet potpredsjednika samo izabrana Mahmutbegović, a među potpredsjednicima nema nijedne mlade osobe. 

Lista od osam imena koju je Izetbegović predložio GO za članove Predsjedništva sadrži dva nebošnjaka i to dugogodišnje članove SDA Lukića i Šarića. Od mladih je predložen samo Haris Zahiragić, a od žena Alma Čolo. Na listi koju je Izetbegović predložio zajedno sa saradnicima nalaze se samo tri žene, a od mlađih kadrova Semir Efendić. 

Ukoliko bi svi oni bili izabrani u Predsjedništvo SDA to opet ne bi činilo značajnu razliku u odnosu na sastav Predsjedništva u proteklom periodu. U najboljem slučaju bit će jedna žena više ili će ostati na istom broju. 

(Patria / Haris Ahbabović)

SDAKongres
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.