12.6.2020. 11:29
0
Novca iz dijaspore sve je više, a evo odakle stiže najviše doznaka
Ukupni tekući transferi iz inostranstva, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBIH), u 2019. godini iznosili su 4,29 milijardi KM.

Od tog iznosa na presonalne transfere (novčane doznake iz inostranstva) otpada 2,95 milijardi KM, a 1,34 milijarde KM na ostale tekuće transfere, u koje spadaju i penzije iz inostranstva, kazali su Feni u CBBiH

Iznos personalnih transfera povećan je u prošloj godini za 9,66 posto u odnosu na kraj 2018. godine kada su ovi transferi iznosili 2,69 milijardi KM.

Iz inostranstva je u BiH, što se tiče novčanih doznaka, 2015. godine stiglo 2,37 milijardi KM, 2016. godine 2,43 milijarde KM, a 2017. godine 2,64 milijarde KM.

- Iz ovih podataka je očito da postoji trend kontinuiranog povećanja obima doznaka koje bosanskohercegovačka dijaspora šalje prema BiH, kazali su u Centralnoj banci BiH, i dodali da ne raspolažu podacima iz kojih zemalja dolazi najviše ličnih doznaka.

Prema posljednjim objavljenim podacima Agencije za statistiku BiH, BDP za 2019. godinu je 35,026 milijardi KM.

- Ukoliko to uporedimo s ukupnim transferima iz inostranstva dobijamo da je udio ukupnih transfera iz inostranstva 12,24 posto BDP-a. Ako posmatramo samo novčane doznake iz inostranstva, njihov udio je 8,42 posto u BDP-u, navode iz CBBiH.

Analitičari tvrde da doznake dijaspore "popravljaju socijalnu sliku" i doprinose očuvanju stabilnosti domaće ekonomije. Procjene su da doznake iz inostranstva od naše dijaspore najviše stižu iz zemalja zapadne Evrope (Njemačka), zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije, piše Moja BiH.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.