2.9.2020. 17:55
0
Grad Zenica realizira projekte putne infrastrukture vrijedne 4,2 miliona KM
Na području grada Zenica u toku je realizacija brojnih infrastrukturnih projekata obuhvaćenih Planom ulaganja u putnu infrastrukturu za 2020. godinu koje je podržalo Gradsko vijeća Zenica u junu.

Plan predviđa realizaciju 60 projekata ukupne investicione vrijednosti 4.220.500 KM, a njegovom realizacijom rekonstruirat će se i sanirati 21 kilometar putne mreže.

Prilikom pripreme prijedloga Plana za 2020. godinu vodilo se računa o kriterijima koji su neophodni za investiciono održavanje i rekonstrukciju, kao što su izrađena tehnička dokumentacija, pribavljena odobrenja za građenje, hitnost u realizaciji projekata (klizišta) te odvijanje autobuskog saobraćaja.

Vodilo se računa, ističu iz Gradske uprave, o povezivanju centara mjesnih zajednica asfaltom s administrativnim centrom grada te degradiranim betonskim površinama koje utiču na sigurnost odvijanja saobraćaja, prevashodno u zimskim mjesecima.

U cilju poboljšanja putne infrastrukture i stvaranja uvjeta za ostanak stanovništva u ruralnim područjima putem Sektora za poslove mjesnih zajednica evidentirane su potrebe i zahtjevi mjesnih zajednica Grada Zenica.

- S resornom gradskom službom obišli smo sve mjesne zajednice, kako bi se stvarno uvjerili koje su njihove potrebe po pitanju putne infrastrukture. Već ranije mjesne zajednice dostavile su nam prioritetne prijedloge. opredijeljeni smo da građanima stvorimo bolje uvjete za život - kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Istaknuo je da Grad Zenica godišnje održava više od 600 kilometara puteva te da je samo u 2019. godini u putnu infrastrukturu uloženo oko pet miliona KM.

Mjesne zajednice Stranjani, Perin Han, Novo Radakovo, Gornja Zenica, Gornja i Donja Gračanica, Zmajevac te Bistričak su samo neke od mjesnih zajednica u kojima će biti realizirani projekti vrijedni više od stotinu hiljada KM.

Pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Sabira Helvida je naglasila da je Služba pokrenula postupke za provođenje procedura javnih nabavki i zaključivanja ugovora s odabranim ponuđačima, a neke od procedura su još uvijek u toku.

Dodala je i da je Služba u skladu sa zaključkom Gradskog vijeća Zenica organizirala prezentaciju stanja gradskih ulica čija rekonstrukcija nije predviđena u Prijedlogu Plana ulaganja u putnu infrastrukturu za 2020. godinu, a radi iznalaženja načina finansiranja za sanaciju tih ulica.

(Fena)

Zenica
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.