10.11.2020. 15:34
0
Ministrica Bisera Turković potpisala pristupanje BiH "malom Schengenu"
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković objavila je na Twitteru da je u ime Bosne i Hercegovine potpisala dokumente Berlinskog procesa.

Upravo sam u ime Bosne i Hercegovine potpisala dokumente Berlinskog procesa, kojima se BiH pridružuje novom Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Naš čitav region prihvata standarde Zajedničkog tržišta EU i ubrzava svoj put ka EU. Zajedno smo jači, napisala je ministrica Turković na Twitteru.

Podsjetimo, prihvatanje ovih dokumenata donosi brojne benefite zemljama regije i ubrzava ispunjavanje obaveza u procesu pristupanja EU. Ranije je Evropska komisija saopštila da će regionalna ekonomska zajednica donijeti značajnu korist kompanijama i građanima. Planom bi trebalo da se smanje prekogranične bankarske naknade, uklone trgovinske prepreke, koordiniše politika ulaganja, priznaju profesionalne kvalifikacije širom regiona i da se promoviše elektronska trgovina.

Vijeće ministara je sinoć usvojilo informaciju o održavanju samita u Sofiji, koju prati šest dokumenata kojima se jača saradnja na zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regiona i EU, pod okriljem berlinskog procesa, a Predsjedništvo BiH dalo danas saglasnost za učešće ministrice Turković na online Samitu Berlinskog procesa u Sofiji, prenosi Oslobođenje.


(Admir ORučević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.