16.7.2021. 14:31
1
"Ustavni sud je politička alatka, možemo samo još tražiti da njegove sudije odgovaraju zbog kršenja Ustava BiH"
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prokomentarisao je odluku Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, koji je svojom apelacijom osporio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u saglasnosti sa Ustavom BiH.

- Ne postoji saglasnost Predsjedništva BiH na zastavu BiH, što je propisano Ustavom, te je stoga iole pravno pismenoj osobi jasno da Zakon o zastavi BiH nije u skladu sa Ustavom BiH - rekao je Dodik.

Dodik je kazao da Republika Srpska i Srbi više nemaju šta da traže od Ustavnog suda BiH osim da sudije tog suda krivično odgovaraju za kršenje Ustava BiH.

Istakao je da je "Ustavni sud BiH od ustavobranitelja, što im je ustavna obaveza, odavno postao politička alatka u rukama onih koji se kunu u BiH, a čine sve da je sruše".

- Podnoseći apelaciju nisam očekivao da Ustavni sud BiH zaštiti Ustav, jer ga ni do sada nije štitio. Htio sam da na očiglednom primjeru pokažem u koje svrhe se u kontinuitetu koristi Ustavni sud - izjavio je Dodik.

Dodao je da ova presuda pokazuje da Ustavni sud radi protiv Ustava BiH.

- Gotovo sve presude su protivne Ustavom i zakonom zaštićenim interesima Republike Srpske i srpskog naroda - izjavio je Dodik za Srnu.

Podsjetimo, Dodik je 7. novembra 2019. godine podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

(Ajdin Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.