13.8.2021. 12:25
0
Christian Axboe Nielsen: Republika Srpska bi ojačala ako prizna genocid
Apsurdno je da Republika Srpska tvrdi da bi nestala priznavanjem genocida u Srebrenici, kaže za RSE Christian Axboe Nielsen, profesor historije na Univerzitetu Orhus (Aarhus) u Danskoj i sudski vještak u Haškom tribunalu u nekoliko procesa, uključujući i Radovanu Karadžiću.

“To je potpuno pogrešno shvatanje šta znači priznavanje zločina. Republika Srpska, mislim i Bosna i Hercegovina i čitava regija, bila bi jača i mirnija – kao u slučaju Njemačke - kada bi njeno rukovodstvo priznalo ne samo genocid u Srebrenici nego i druge zločine koje su Vojska i MUP RS počinili tokom rata", ocenjuje Nilsen.

Prema njegovim riječima, problem je što je ne samo na Zapadnom Balkanu već sve više i u svijetu fokus na sopstvene žrtve, dok se ignoriše sopstvena odgovornost za zločine.

“Bojim se da se i na međunarodnom planu vraćamo primitivnom shvatanju historije, prema kojem prije svega političari a i obični ljudi misle da je svrha njenog učenja, zapravo, u tome da se stalno fokusiramo isključivo na ono što je pozitivno za državu i narod", kaže Nilsen dodajući da u tom slučaju nema suočavanja sa prošlošću.


“Onda ni u Americi, ni u Danskoj niti na Balkanu nećemo se baviti svojim zločinima nego ćemo uvijek samo MI biti u pravu i da za sve naše probleme ili barem većinu - krivi su naši agresivni i zločesti susedi. Ako krenemo u tom smeru onda mislim da se crno piše ne samo bivšoj Jugoslaviji, nego i Evropskoj uniji i drugim dijelovima sveta", smatra Nilsen.


On upozorava na zapaljivu retoriku, pre svega u Srbiji, “gde vlasti apsolutno dominiraju medijskim prostorom i to na način da bi pokojni Slobodan Milošević bio ljubomoran na njih”. U tom kontekstu promovišući i ideju o “srpskom svijetu”, navodis e u tekstu Radio Slobodna Europa.

- A zločini počinjeni sa strane Srbije i Hrvatske ili bosanskih Srba i bosanskih Hrvata u ratu u BiH opet ne smiju da budu nikakvu vrstu isprike za Bošnjake – i oni imaju obavezu da se ozbiljno suočavaju sa zločinima koje su Bošnjaci počinili nad Srbima i Hrvatima tokom tog rata, navodi on u razgovoru za RSE.


(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.