10.9.2021. 14:56
0
Pet povratnika u Općini Novo Goražde dobit će materijal za obnovu kuća
Uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u Općini Novo Goražde (RS) bit će obnovljeno još pet kuća, a odabranim korisnicima ugovori su uručeni danas u prisustvu resornog ministra Edina Ramića.

Istaknuto je da  i u ovoj općini postoji potreba za projektima obnove porušenih stambenih i drugih objekata, putne infrastrukture  ali i drugih koji su od značaja za ovdašnje stanovnike.

Da je upravo ugradnja materijala jedan od problema sa kojima se uglavnom suočavaju povratnici, potvrđuju i u Skupštini općine Novo Goražde. 

- Ono što je problem je što u svakoj grupi odabranih korisnika imamo slučejeve kojima je potrebna pomoć u rekonstrukciji, odnosno ugradnji materijala. Pokušat ćemo dogovoriti s ministrom Ramićem, mada znamo da je teško jer ima  oko 5.000 aplikanata za kuće iz cijele BiH, da im se malo i finansijski pomogne, a podršku očekujemo i od resornog ministarstva i Vlade BPK – kazao je odbornik u SO Ibrahim Drljević.

Napomenuo je da Federalno ministarstvo na čelu sa ministrom Ramićem pruža značajnu podršku kroz niz projekata u ovoj općini uz podsjećanje da je, uz ostalo, obnovljen i objekat „Preporoda“ u koji je uloženo više od 250.000 KM.

Ministar Edin Ramić izrazio je nadu da će korisnici  iskoristiti građevinsku sezonu da ugrade donirani materijal do kraja godine.

- To su standardne vrste ugovora koje se dodjeljuju, u nekm slučajevima mi smo radili tipske objekte po sistemu „ključ iu ruke“ , međutim zbog nedtostatka sredstava ovaj put je  to građevinski materijal i eventualno za neke baš socijalno ugrožene slučajeve dodijelimo i neka novčana sredstva  da ugrade taj materijal – kazao je Ramić.

Načelnica Općine Novo Goražde Mila Petković potvrdila je da ta lokalna zajednica ima  dobru saradnju sa Federalnim ministarstvom za izbjegla i raseljena lica.

„ Svake godine prate se potrebe općine, da li je to građevinski materijal, rekonstrukcija uništenih objekata, asfaltiranje putnih pravaca i upravo danas otvaramo jedan, koji je Federalno ministarstvo finansiralo 70 posto, a 30 posto općina. Naš cilj je da pomažemo naše stanovništvo naravno zajedno sa resornim ministarstvima i poboljašmo na taj način uslove života – kazala je Petković.

Ovom prilikom otvorena je  rekonstruisana dionica putne komunikacije Sadba – Oglečeva u dužini od 550 metara u koju je uloženo 56.000 KM, od čega je veći dio sredstava izdvojilo resorno federalno ministarstvo.

Ministar Ramić obišao je i gradilišta u Goraždu gdje je u toku izgradnja zgrada socijalnog stanovanja.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.