22.9.2021. 18:34
0
Svjedoci Ajanović i Šahić: Dreković nije naredio gađanje civila
Na Sudu BiH nastavljeno je suđenje Ramizu Drekoviću. Svjedoci Odbrane Ramiza Drekovića izjavili su da su imali informacije o brojnim snagama Vojske Republike Srpske (VRS) stacioniranim u Kalinoviku u proljeće 1995. godine.

Hamza Ajanović rekao je da je bio komandant 450. brigade u Bjelimićima, gdje je za vrijeme operacija “Treskavica 95” i “Borašnica 95” bilo istureno komandno mjesto (IKM) Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). On je naveo da je imao podatke da se u Kalinoviku nalazi Gardijska brigada Hercegovačkog korpusa VRS-a, jedinice iz Nevesinja i Gacka, a povremeno i iz Šekovića i Foče, te policija, artiljerija, protivvazdušna odbrana i druge.

Ajanović je kazao da je komanda bila stacionirana u hotelu “Lelija” u centru Kalinovika, a centar veze u Pošti. On je pojasnio da je ove informacije dobijao od izviđačko-diverzantskog voda svoje brigade, obavještajnih službi, kao i iz presretnutih razgovora.


Svjedok je rekao da su tu bile i druge jedinice ABiH, te da su sve bile potčinjene komandantu IKM-a Esadu Moriću, koji je tu dužnost obavljao u maju i junu, a poslije ga je zamijenio Hamdo Selimović. On je kazao da su postojali planovi na osnovu kojih su djelovale korpusna i brigadne artiljerije. Ajanović je rekao da nikada nije čuo da je Dreković naredio gađanje civilnih ciljeva i da misli da to nije bilo moguće poznavajući optuženog.

Tužilac Milanko Kajganić tvrdio je da ne postoje izvještaji o rasporedu neprijateljskih snaga kako je svjedok navodio. Ajanović je kazao da je on usmeno informisan, a da se ne sjeća pisanih izvještaja. Tužilac je predočio naredbu od 26. maja 1995. da se iz haubice 122 milimetra otvori vatra po centru Kalinovika sa pet projektila, pitajući svjedoka da li i dalje tvrdi da je artiljerija dejstvovala u skladu sa planovima, kao i da Dreković nije naredio napad na civile.

Tužioca Kajganića interesovalo je kako je svjedok saznao da piloti spavaju u hotelu, pitajući da li tvrdi da su njegovi izviđači iz Prozora ulazili po 20 kilometara na nepoznatu teritoriju. Svjedok je rekao da njegovi izviđači nisu išli sami. Nastavak suđenja je 6. oktobra.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.