8.10.2021. 16:18
0
"Advokat Hasana Dupovca je na ročištu rekao da se ja obuzdam. Uvijek nas dočekaju sa nekim osmijesima, oni su, izgleda, ponosni što su tu gdje jesu"
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u Sudu BiH počeo je glavni pretres u predmetu "Zijad Mutap i drugi", u kojem se optuženi terete za prikrivanje dokaza o smrti Dženana Memića na Ilidži 2016. godine.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će dokazati djela koja im se stavljaju na teret i to kroz svjedočenje 88 svjedoka, od kojih je 16 pod zaštitom, te 166 materijalnih dokaza.

Za Source.ba portal danas je govorila sestra ubijenog Dženana Memića, Arijana Memić, koja se osvrnula na sami početak suđenja.

"Pet godina borbe, a čini mi se da smo sada uvidjeli, nakon što smo dokazali da nije bila saobraćajna nesreća, da će ovo ići još teže nego što je bilo do sada. Dokazi govore da je Dženan napadnut i ubijen. I nakon čitanja optužnice za ovih pet ljudi, čini se da sve ide sporo i da se vrši pritisak. Svašta se nešto dešava, ima i čudnih stvari. Nismo zadovoljni kako ovo do sada ide. Drago nam je da je došlo do pomaka, ali nije samo njih petero u pitanju. Naša krivična prijava uključuje 45 osoba", kaže Arijana Memić danas za Source.ba portal.

Muriz Memić je u razgovoru za Source portal, a koji možete pročitati OVDJE, rekao da su pojedini advokati ljuti na njega jer traži pravdu za svoje dijete.

"Na samom ročištu trpimo razne provokacije, bilo obraćanje od porodice Mutap ili ostalih porodica i optuženih. Uvijek nas dočekaju sa nekim osmijesima, oni su, izgleda, ponosni što su tu gdje jesu, ili je to samo neka njihova gluma. Kadrija Kolić je jučer rekao da su jedini oštećeni u ovom slučaju njih petero optuženih. Ne znam kako ti ljudi nemaju stida i srama, kako nemaju barem prema Dženanu empatiju, valjda i oni imaju nekoga ko im je bitan u životu, djecu, braću, sestre... Mi smo izgubili ono što se ne može vratiti, pa barem da imaju neku mrvicu poštovanja da pokažu prema svemu tome. Advokat Hasana Dupovca je na jednom od prethodnih ročišta rekao da se ja obuzdam, jer sam ušla u komunikaciju sa sestrom od Hasana Dupovca. Dugo smo sve trpili i nikada nismo nikome ružnu riječ uputili, a sada moramo da trpimo njihove podsmijehe", kaže Arijana Memić za Source.ba portal.

Upitali smo je da li vjeruje da će se ovaj slučaj ikada riješiti, te kakav entuzijazam sada ima i šta očekuje od novog suđenja.

"Vjerujte da ne znam! Sve ide presporo. Očekivali smo i nakon protesta da krene, ali nijedan naš zahtjev nije ispunjen. Jasno je svima da nije bilo saobraćajne nesreće. Zašto se konačno ne otvara istraga za ubistvo Dženana? Previše smo razočarani",
ističe naša sagovornica.

Tužilaštvo BiH na jučerašnjem ročištu iznijelo je podatak da je jedan od svjedoka pod zaštitom zadobio teške tjelesne povrede nakon pitanja počinitelja: "Jesi li ti zastićeni". Rečeno je da se ovaj slučaj istražuje te da ne znaju da li ima veze s optuženim.

"I mi smo to jučer čuli u sudnici. Tužilac Ćazim je to rekao, da su jednom od svjedoka, koji je zaštićen, nanesene teške tjelesne povrede, da je bio hospitaliziran. Zaista ne znam detalje. Rekli su da će provjeriti da li to sve ima povezanosti sa optuženim i da li ima veze sa cijelim slučajem. Nemamo ni mi nekih posebnih detalja, ne znamo ni o kome se radi. Iskreno, nadam se da to nema veze sa našim slučajem", istakla je Arijana Memić u razgovoru za Source.ba portal.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. oktobar, a kao prvi svjedok najavljen je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.