21.10.2021. 8:50
1
Doktor Dragan Stevanović upozorava: Kako će nas zakon o lijekovima RS-a sve udariti po džepovima
Zakon o lijekovima, kojeg je jučer usvojila Naordna skupština RS-a, ako kojim slučajem ipak bude stavljen u primjenu, na vrlo konkretan način će uticati na život svakok stanovnika BiH. Doktor Dragan Stevanović u svom komentaru o ovom zakonu, na trenutak se odmakao od priče o politici, ustavima, državnom udaru i o sličnim "velikim temama". Na vrlo konkretnom primjeru je pojasnio šta ovaj zakon znači u praksi.

Bolesni sugrađani u BiH i ovo miraju znati:

Cijene lijekova u BiH će zbog nerazumne odluke NSRS neminovno porasti!


1. Najveći broj lijekova i medicinskih sredstava koji se koristi u BiH se proizvodi van BiH. I onaj mali dio proizvodnih kapaciteta u BiH je najvećim dijelom u stranom vlasništvu.

2. BiH je malo tržište za veliku farmaceutsku industriju te su zbog toga i komplikovanih procedura u BiH lijekovi u većini slučajeva 50 posto pa i više skuplji nego u zemljama okruženja.

3. Mnoga farmaceutska predstavništva su, radi racionalizacije troškova, svoja predstavništva za BiH izmjestila izvan BiH u regionalna sjedišta.

4. Svaki lijek i medicinsko sredstvo koji se prometuje u BiH mora proći proceduru ispitivanja i registracije u BiH i za to proizvođači plaćaju određenu naknadu Agenciji za lijekove BiH, koju onda fakturišu krajnjem potrošaču-bolesniku.

5. Sada će, da bi registrirali lijek u BiH, morati plaćati Agenciji za lijekove BiH (za Federaciju i Brčko Distrikt) i Agenciji za lijekove RS, jer, s obzirom na malo tržište, jedino im se isplati da prometuju na teritoriji cijele BiH, nikako samo u jednom entitetu.

6. Povećane troškove dvostruke registracije će morati fakturisati povećanjem cijene svog lijeka u BiH, što će opet platiti krajnji korisnici-bolesnici.

Ako je i od nacionalista, odrođenih od naroda, previše je, napisao je Stevanović.


(Admir Oručević)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.