12.7.2022. 12:55
0
Obilježena godišnjica masakra u ulici Hakije Turajlića na Dobrinji
Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enverom Hadžiahmetovićem, danas je položila cvijeće na mjesto masakra u ulici Hakije Turajlića do broja 39 na Dobrinji.

Prije 29 godina, na današnji dan, na  tom mjestu  je od minobacačke granate ispaljenje sa agresorskih položaja ubijeno  14 građana, dok ih je  16 teže i lakše ranjeno. Ubijeni su: Ilham Jelovac, Ajdin Kirlić, Vinka Knehtl, Ljiljana Matić, Nedžiba Mehonić, Rahima Mehonić, Sedajeta Mehonić, Dragica Mićanović, Sulejman Selimović, Zoran Simić, Enisa Talić, Ibro Talić, Jasna Tvrtković i Stela Tvrtković.


U obraćanju prisutnima  ministar Hadžiahmetović je podsjetio  na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su građani bili izloženi velikim patnjama, bez vode, hrane, struje, grijanja, a povrh svega su bili izloženi i stalnim granatiranjima i snajperima.

- Ni u kakvim konotacijama ne volim praviti podjele među ljudima, ali osjećam potrebu da spomenem da granate i snajperi sa brda nisu birali ni godine, ni spol, niti vjersku a ni nacionalnu pripadnost - naveo je, između ostalog, ministar Hadžiahmetović.

Dodao je, da pravda mora biti zadovoljena i da počinioci strašnih zločina, moraju biti adekvatno kažnjeni.


Za ovaj i ostale zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Kaznu doživotnog zatvora služi i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat "koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja", saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.