24.8.2022. 15:39
0
Švicarski list pisao o Lani Pudar: Evropska šampionka u plivanju bez bazena
Lana Pudar ima samo 16 godina. Pliva, i to tako brzo da je osvojila finale na 200 leptir na Evropskom prvenstvu u Rimu, prva bh. sportistkinja koja se popela na najvišu stepenicu postolja, piše švicarski list la Regione u tekstu posvećenom šampionki iz Mostara.

Kažu da na Balkanu postoji zemlja koja se slavi, ali ne sva. "Svi" i "svi" u Bosni su riječi o kojima se više ne razmišlja. Lana Pudar, koja nosi vjerovatno najtežu zlatnu medalju oko vrata, nije trebala biti tamo. Jer talenta nikada nije dovoljno samoga, uvijek se računa gdje i kada si rođen, a ona je rođena na jednom od mnogih pogrešnih mjesta da bi postala šampion u plivanju.

Rođena je u Bosni i Hercegovini 19. januara 2006. godine: rat na Balkanu je već neko vrijeme bio okončan, ali njen život je još uvijek uslovljen tim ratom, kao i svi životi Mostara, jednog od simboličnih mjesta onih nesretnih godina. Jedno od onih mjesta gdje, ako stignete, možete biti ometeni i dezinformisani koliko god želite, ali brzo shvatite da nešto nije u redu.

Međutim, ostaje da se razumije kako je djevojka iz Mostara uspjela da osvoji zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u plivanju a nema olimpijski, piše la Regione. 

Švicarski medij dotakao se i pitanja rata, nacionalnsti njenog oca i majke i mnogih drugih problema kontinuirano vezanih uz našu zemlju. Ipak, pomenuti medij piše da je Lana do nekoć bila poznata kao kćerka Velibora, bivšeg golmana Veleža, a da će od sada Velibor biti poznat kao Lanin otac. 

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.  

(A. Balićevac)

Lana Pudar
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.