1.12.2022. 8:24
1
Presuda Branka Perića izazvala podjele u VSTV-u: Da li je tužiocima važniji zakon ili dobra namjera
Prvog dana dvodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine raspravljalo se o saopćenju kojim je Vijeće željelo pružiti podršku u radu sudiji Suda BiH Branku Periću.

PODRŠKA SUDIJI

- Povodom napada na Perića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća u predmetu Zijad Mutap i drugi, koji su uslijedili nakon donošenja prvostepene presude u tom predmetu, VSTVBiH želi da uputi riječi podrške sudiji Periću koji je, vjerujemo, profesionalno, u smislu i duhu funkcije koju obnaša, zajedno sa još dvoje kolega sudija donio prvostepenu presudu u navedenom predmetu, stoji, između ostalog, u saopćenju VSTV-a.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija podvlači da je namjera bila osuditi napade na sudiju.

O Perićevom izuzeću na sjednici svih sudija Suda BiH

- Većina članova se pozitivno izjasnila, bilo je rezervi u pogledu nekih dijelova saopštenja, ali nije bilo dovoljno vremena za ispravke. Kao krovna pravosudna institucija morali smo reagovati, bez komentara na presudu, pružili smo podršku sudiji zbog napada. To je bio poziv na linč, a to ne možemo dozvoliti, poručio je Lagumdžija izražavajući empatiju prema porodici stradalog Dženana Memića.

Članica Vijeća Amila Kunosić ističe da u saopćenju ne vidi ništa problematično, jer smatra da se bilo ko može naći u situaciji u kakvoj je sudija Perić. Dodala je da “ne vidi razloge zbog kojih VSTV ne bi pozvao političare da se susprežu od onakvih komentara na rad pravosuđa”.

Ne želim komentarisati kvalitet optužnice ni presudu, osuđujem napade na tužioce i sudije, kaže nam Lagumdžija

Sanela Gorušanović-Butigan, potpredsjednica VSTVBiH, ukazala je na to da joj se sadržaj saopćenja nije svidio te da je bilo još članova VSTV-a koji su predlagali izmjene. Potom je pročitala sljedeću rečenicu iz saopćenja: “Uvjereni smo da su tužioci Tužilaštva BiH, u okviru svoje nadležnosti, imali najbolje namjere u navedenom predmetu”.

- Poštovane kolege, šta ovo znači, ja nisam tužilac, ali sam ostala frapirana.  Jesu li tužioci nešto pogriješili, imamo li pravomoćnu odluku, na čijoj smo mi to strani? Ovo je političko saopćenje, ustvrdila je Gorušanović-Butigan.

Članica Vijeća Željka Radović bila je također "frapirana zbog spomenute rečenice, ali i oštrija kad kaže da su “stidljivo pokušavali odbraniti tužioce. Tužioci podižu optužnice na osnovu zakona, ne radimo mi ni po dobrim ni po lošim namjerama

- I to mi kao vjerujemo, nismo sigurni. Preslušala sam i obrazloženje presude sudije Perića koji govori da se tužioci nisu snašli. Tužioci podižu optužnice na osnovu zakona, ne radimo mi ni po dobrim ni po lošim namjerama, konstatovala je.

IZNOVA O RESPIRATORIMA?

Nemanja Sladoje, tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, kazao je da je integritet pravosuđa u direktnoj vezi sa integritetom nosilaca pravosudnih funkcija koji se moraju ponašati moralno i dostojanstveno.

Sudije i tužioci sa integritetom su ključni za jačanje povjerenja građana u pravosuđe, kaže Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH

A sudija Perić je predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu podnio zahtjev za izuzeće iz predmeta Respiratori.

- O njegovom zahtjevu će se odlučivati na općoj sjednici. To je sjednica svih sudija Suda BiH. Ako zahtjev za izuzeće bude usvojen, on više neće postupati u ovom predmetu, a u Sudsko vijeće bi se uključio novi sudija. Racionalno je kada se izuzima predsjednik Vijeća i ulazi novi član, da jedan od sudija koji je do sada sudjelovao u postupku preuzme ulogu predsjedavajućeg, pojasnio je Lagumdžija.

Dodao je da se stranke mogu izjasniti o tome kakav je njihov stav o nastavku postupka - da li traže da cijeli postupak ide iznova ili ne, prenosi Oslobođenje.


(Admir O.)

Presuda
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.