3.4.2023. 15:46
0
Deportovani migranti iz Hrvatske u BiH: “Ko dopušta ovakav ulazak u zemlju?”
FOTO: FENA
Proces organiziranog vraćanja migranata iz Republike Hrvatske u Migrantski centar Lipa kod Bihaća nastavljen je i danas.

Pripadnici Službe za poslove sa strancima i Granične policije Bosne i Hercegovine danas su u autobusima od Graničnog prelaza Izačić do lokaliteta Lipa otpratili nezvanično oko 70 osoba.

Prošle sedmice je na isti organizirani način, iz Republike Hrvatske u centar Lipa vraćeno više od 200 migranata. Inače, migranti su do ovog graničnog prelaza, koji je od središta Bihaća udaljen 12 kilometara, transportovani pod pratnjom i kontrolom Policije Republike Hrvatske.

Građani Bihaća, predstavnici gradske i kantonalne vlasti sve glasnije negoduju zbog nepostojanja nikakvih službenih i opširnijih informacija o ovom procesu.

Vjerovatno zbog toga, prilikom jednog od prošlosedmičnih ovakvih transporta migranata, kolonu koju su osiguravali Služba za poslove sa strancima i Granična policija BiH, zaustavili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

“Naši pripadnici su prilikom tog zaustavljanja dobili informaciju da je Policija Republike Hrvatske na Granični prelaz Izačić dovezla grupu od 93 migranta, koji su u skladu sa Sporazumom o readmisiji migranata prebačeni u našu zemlju, odnosno područje našeg kantona”, izjavio je glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona Bahrudin Dželalagić.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić nakon toga je kazao kako i dalje čeka zvanični odgovor o čemu se radi i zašto se stotine migranata na organizirani način vraćaju u Bihać.

“Ko ovo radi, ko dopušta ovakav ulazak u zemlju? Zvanično sam tražio objašnjenje i od Ministarstva sigurnosti i Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Odjednom su svi glumci i niko ništa ne zna… Otvoreno pitam hoćemo li mi sutra u Bihaću ponovo imati nekoliko hiljada migranata i to organizirano vraćenih iz Republike Hrvatske”, kazao je Ružnić.

Nezvanično, ovakav postupak vraćanja migranata iz Republike Hrvatske u Migrantski centar Lipa kod Bihaća, bit će nastavljen i u narednim danima.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.