27.4.2023. 17:55
1
OHR objavio odluku Schmidta
Ured visokog predstavnika objavio je odluku visokog predstavnika Chrustiana Schmidta o deblokadi imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Članak 1

Premijer, zamjenici premijera i ministri Vlade Federacije koje je iznijela predsjednica Federacije BiH u prijedlogu odluke koju je ona potpisala 30. ožujka 2023. godine, s kojom se suglasio jedan od potpredsjednika 3. travnja 2023. godine i izmijenjen 27. travnja 2024. godine, ovime se smatraju imenovanima u skladu s člankom IV.B.5., stavak (1) Ustava Federacije.

Potrebno je dati svaki potpis, dati suglasnost, posebno potpredsjednici Federacije, i održati konzultacije u cilju izvršenja imenovanja Vlade Federacije u skladu s člankom IV.B. .5, stavak (1) Ustava Federacije, smatraju se sačinjenim u pravilnom i urednom obliku.

Članak 2

Vlada Federacije bira se nakon što njezino imenovanje potvrdi većinom glasova Zastupnički dom Federacije BiH sukladno članku IV.B.5. stavak (1) Ustava Federacije.

Predsjedatelj Zastupničkog doma sazvat će hitnu sjednicu koja će se održati najkasnije do 28. travnja 2023. godine. Potvrđivanje imenovane Vlade bit će jedina točka dnevnog reda ove sjednice.

Članak 3

Parlament Federacije će uložiti sve napore da pokrene proces izmjene članka IV.B.5. Ustava Federacije BiH koji bi, ukoliko bude usvojen na temelju članka VIII.1. Ustava Federacije BiH, mogao , osigurati da nadležne institucije u Federaciji poštuju svoju obvezu da osiguraju izbor Vlade Federacije.

Amandman u prilogu, koji je sastavni dio ove odluke, stupa na snagu 1. svibnja 2024. godine, pod uvjetom da Parlament Federacije BiH prije tog datuma ne odluči drugačije, amandmanom na Ustav Federacije kako je predviđeno stavkom 1. ovoga članka.

Bez obzira na stavak (2) ovog članka, amandman koji je ovdje priložen stupa na snagu danom raspuštanja zakonodavnog tijela Federacije ili bilo kojeg doma u skladu s člankom IV.A.16. Ustava Federacije, ako se ovo raspuštanje dogodi prije datuma iz stavka 2. ovoga članka.


Nakon stupanja na snagu priložene izmjene i dopune imat će prednost u odnosu na nedosljedne odredbe zakona, propisa i akata. Nikakav daljnji normativni akt nije potreban da bi se osigurao njegov pravni učinak. Ipak, vlasti u Federaciji BiH ostaju u obvezi uskladiti takve zakone, propise i akte s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Članak 4

Ova odluka će se bez odlaganja objaviti u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine i na službenoj web stranici Ureda visokog predstavnika i stupa na snagu odmah dok se ne važe amandmani na Ustav Federacije BiH koji su joj priloženi. Odluka stupa na snagu kako je propisano i pod uvjetima iz članka 3. ove Odluke.


(Admir O.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.