27.4.2023. 21:45
0
Pripadnici Specijalne jedinice Odreda policije 'Bosna' dobit će svoj spomenik
FOTO: Fena
Nakon višegodišnjeg odlaganja, ali i istrajne borbe, pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RBiH Odreda policije "Bosna" dobit će svoj spomenik u parku kod Druge gimnazije - to je danas svojom odlukom omogućilo Općinsko vijeće Centar.

Izgradnja spomenika

- Vijećnici su podržali Odluku na nacrt ugovora o osnivanju prava građenja, radi izgradnje spomen-obilježja bosanskim specijalcima - kazao je predsjedavajući OV Centar Sejad Đozo, nakon usvajanje te tačke dnevnog reda na današnjoj sjednici Vijeća.

Istakao je da je to predstavničko tijelo i u prošlom mandatu donijelo sličnu odluku, te podržalo izgradnju tog spomenika koja, nažalost, zbog administrativno-pravnih prepreka nije nikad dosad započeta.

- Sve dalje potrebne aktivnosti preuzet će Grad Sarajevo da bi se što prije pristupilo izgradnji spomenika, s tenkom, u čast svim specijalcima - navodi se.

Bosanski specijalci

Ranije je najavljeno da će spomenik biti napravljen u skladu sa zahtjevima Udruženja veterana Odreda policije “Bosna”.

To udruženje je predložilo da spomenik bosanskim specijalcima bude u obliku agresorskog tenka s figurama pet bosanskih specijalaca koji su ga osvojili, što je idejno rješenje akademskog umjetnika i bivšeg vojnika Armije RBiH Nebojše Šerića Šobe.

- Sredstva za izgradnju osiguralo je spomenuto udruženje, dok će potrebni novac za sve eventualne dodatne troškove osigurati Grad Sarajevo jer je tako ranije najavila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić - saopćeno je iz Općinskog vijeća Centar, prenosi Avaz. 


(A.R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.