13.6.2023. 17:43
0
Bećirović- Stromkvist: Švedska podržava suverenu i nedjeljivu BiH
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je u oproštajnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Švedske u BiH Johanu Stromkvist (Johanna Strömquist). Bećirović se zahvalio na podršci Švedske reformskim i integracijskim procesima Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u EU i NATO.

Ambasadorica Stromkvist zahvalila se Bećiroviću na saradnji i zalaganju za jačanje bilateralnih odnosa dvije zemlje. Ona je naglasila da će Švedska nastaviti da podržava reforme koje će omogućiti poboljšanje životnog standarda građana.

Tokom susreta konstatovano je da je predsjedavanje Švedske Vijećem Evropske unije u prvoj polovini 2023. godine od važnosti za Bosnu i Hercegovinu zbog podrške Švedske evropskim aspiracijama naše države, uključujući podršku implementaciji neophodnih reformi sa posebnim fokusom na temeljna pitanja u vezi sa vladavinom prava. U pogledu buduće saradnje dvije zemlje, ambasadorica Kraljevine Švedske Johana Stromkvist poručila je da će Švedska nastaviti sa razvojnom podrškom našoj državi. 

Istaknuta je i važnost posjete Bosni i Hercegovini ministra vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobiasa Bilstroma (Tobias Billström) u aprilu tokom koje je u Predsjedništvu BiH razgovarano o intenziviranju saradnje Bosne i Hercegovine i Švedske, kao i evropskom putu naše zemlje u vrijeme dok Švedska predsjedava Vijećem Evropske unije.

Član Predsjedništva BiH izjavio je da dvije zemlje spaja i mnogobrojna bosanskohercegovačka dijaspora koja je odlično integrisana u švedsko društvo, čemu je u dobroj mjeri doprinio potpisani Sporazum o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Švedske.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.