19.6.2023. 20:20
0
Nenadić: Uvozimo radnu snagu, a našim učenicima i studentima zabranjeno raditi
Mi smo jedna od rijetkih zemalja u Evropi gdje naši studenti ne mogu da rade u svojoj zemlji i naravno da će i ove školske i studentske raspuste provesti u susjednim zemljama ili negdje dalje gdje će raditi kao što smo, ustalom, svi mi radili u mladosti Evropi - istakao je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, gostujući u emisiji Rezime na FTV.

Iako je na Zapadu uobičajeno da rade i srednjoškolci i studenti, kod nas to zakonski nije riješeno i postali smo poligon gdje se testira i evropska praksa i politika i ljudska prava, dodao je Nenadić.

Pravila koja ne funkcioniraju nigdje na svijetu

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini uvedena su pravila koja ne funkcioniraju ni u jednoj zemlji u svijetu, te da nemamo dovoljno hrabrosti da se s time suočimo i preuzmemo stvari u svoje ruke.

- Ne smijemo dozvoliti da nemamo sezonske radnike zbog čega kompletna proizvodnja ili urod određenog voća i povrća ostaje neubran. Nemamo sezonskog radnika, ne dozvoljavamo uvoz radnika sa strane. Imamo i s tim problem jer ne razumijemo zašto uvozimo radnu snagu. Imamo problem s radom studenata, s radom učenika, imamo problem s nekorištenjem fondova za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom - naglasio je Nenadić.

"Jedan dobro raštimani orkestar"
Navodi i da smo jedna od rijetkih zemalja koja se nije suočila s tim da osobe s invaliditetom trebaju naći prostor za rad u preostalom dijelu svoje radne sposobnosti, a ne da se tretiraju kao socijalni slučaj.

- Imamo i ogromne fondove za različite projekte podrške manjinama, međutim, sve je neuvezano i sve funkcioniše ko jedan dobro raštimani orkestar - rekao je, između ostalog, Nenadić gostujući u Rezimeu.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.