22.6.2023. 20:31
1
Orban podržao Dodikovu separatističku politiku: Smatra da manji bh. entitet "treba ući u EU"
Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je danas hvalio predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika s kojim se tokom dana sastao u Banjoj Luci, a svojim je izjavama u tom gradu ostavio prostor nagađanjima da otvoreno podupire ponašanje vlasti RS kojim se dovodi u pitanje stabilnost BiH.

Podsjetimo, Orban je danas doputovao u službeni posjet BiH, a nakon boravka u Sarajevu i sastanka s dužnosnicima državne i vlasti Federacije BiH stigao je u Banjaluku kako bi tamo razgovarao s tamošnjim političarima predvođenim Dodikom s kojim već godinama gaji bliske odnose i otvoreno ga podupire.

Nakon sastanka s Dodikom Orban je pred novinarima govorio o europskoj perspektivi RS-a jedva pri tom spomenuvši Bosnu i Hercegovinu.

RS je opisao kao “prirodni dio središnje Europe” kojoj se treba približiti u usponu postignutom u proteklih deset godina, a nije propustio priliku ponovo kritizirati politiku koju vodi Europska komisija.

“Danas je europska politika u odnosu na Srbe nedostojna i nefer”, kazao je Orban dodajući kako Mađarska vodi suverenu vanjsku politiku iako je članica EU, a to ima značaja i u odnosu na RS.

Dodao je kako mađarska vanjska politika želi brzu integraciju RS-a u EU i ne podupire nikakve sankcije ni za Dodika niti za RS ili bilo koga drugog kao i da se iz zemlje trebaju povući stranci i odlučivanje prepustiti domaćim političarima.

“Mi Mađari vidimo borbe koje vodite i rasprave koje RS vodi unutar BiH. Mi te rasprave i razumijemo jer smo i sami borbeni narod i znamo koliko to energije uzima, ali te se bitke ne mogu izbjeći i treba ih voditi”, kazao je na kraju Orban ostavljajući prostor nagađanjima da je zapravo neizravno podupro Dodikovu separatističku politiku i potkopavanje stabilnosti BiH i njenih tijela, uključujući tu Ustavni sud, ali i Ured visokog predstavnika (OHR), prenosi Raport.

Orban je istup u Banjoj Luci zaključio porukom kako je Mađarska jaka zemlja i jaka ekonomija “koja želi biti pouzdan partner RS-a”.

I sam Dodik je ostavio dojam osobe koja je iznenađena tako otvorenom Orbanovom podrškom RS-u, ali je iskoristio priliku da pošalje poruku kako taj entitet od svoje borbe neće odustati, a pri tom računa na potporu Mađarske.

“Spremni smo biti partneri nove razvijene balkanske politike Mađarske”, kazao je Dodik.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.