30.6.2023. 13:28
0
DPC: Nedostatak posljedica po Dodika uništava kredibilitet Zapada
FOTO: N1
Posljednji izazov predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika ustavnom poretku Bosne i Hercegovine je "veći korak eskalacije od prethodnih napada na institucije i pravosuđe BiH”, a do ovoga ne bi došlo da je međunarodna zajednica “održala kredibilan faktor odvraćanja”, navodi se u komentaru organizacije Democratization Policy Council (DPC).

“Da nismo izašli u susret prethodnim Dodikovim izazovima i da smo održali kredibilan faktor odvraćanja, ne bismo se našli u ovoj situaciji. Nijedna od izjava – SAD, EU, UK, OHR – čak ne implicira akciju kao odgovor”, navodi DPC, komentarišući usvajanje zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta Republike Srpske - prenosi N1.

“Upravo zbog toga je tu Visoki predstavnik: Zakon RS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH treba poništiti, sa daljnjim posljedicama, uključujući finansijske i druge sankcije – kao i vojno pojačanje odvraćanja, počevši u Brčkom. Potpuni nedostatak odgovora do sada hrani strah i neizvjesnost, što je opasno”, ističe ova organizacija.

Navodi se da razmatranje mjera protiv vlade Albina Kurtija na Kosovu, uz potpuno odsustvo posljedica po Dodika, “dodatno uništava kredibilitet Zapada – i što je još važnije, ugrožava mir”.

“Sada je potrebno sveobuhvatno međunarodno odvraćanje. EU treba da predloži sankcije Dodiku i onima koji su glasali za ovaj zakon. Prepoznajući da će biti protivljenja vjerovatno iz najmanje jedne države članice (Mađarske), vodeće zemlje članice kao što je Njemačka trebale bi se pripremiti da okupe sve one koji su spremni da nametnu koordinirane, bilateralne restriktivne mjere. Ta ista koalicija trebala bi pokrenuti stvaranje snage za odgovor EUFOR-a i NATO-a, u koordinaciji sa drugim transatlantskim saveznicima”, navodi se.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.