11.7.2023. 15:32
0
Narednog utorka bit će održana sjednica NSRS-a: "Glasat će se i o Srebrenici; Šefovi klubova..."
FOTO: Slobodna Bosna
Četvrta redovna sjednica NSRS-a zakazana je za 18. juli, sa početkom u 10 sati. Na dnevnom redu je 16 tačaka, a među njima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a kojim se kriminalizuje kleveta.

Šefovi klubova PDP-a i Liste za pravdu i red tražili su da se skine sa dnevnog reda tačka o izmjeni Krivičnog zakonika Republike Srpske, ali to nije prihvaćeno, prenosi Oslobođenje.

"Na kolegijumu smo se izjašnjavali i o prijedlogu bošnjačkih poslanika da se razmatra prijedlog rezolucije o Srebrenici. Predstavnici klubova vlasti glasali su za. Suzdržani su bili poslanici opozicije Nebojša Vukanović i Igor Crnadak", rekao je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Stevandić smatra da su prema prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika novčane kazne za klevetu snižene u dovoljnoj mjeri da se može smatrati da kriminalizacija klevete praktično ne postoji, iako se ta odredba i dalje nalazi u tekstu.

"Smanjenje novčanih kazni samo je pokušaj da se sakrije klizanje Republike Srpske u diktaturu. Ovo je veoma opasan zakon. Novinari i svi slobodni građani mogu da očekuju progon. Biće podložni odlukama tužilaštava uz izricanje mjera zabrana sve dok traje postupak. To je jedan od razloga što sam glasao protiv toga da se ovaj zakon stavi na dnevni red", istakao je šef poslaničkog kluba Za pravdu i red Nebojša Vukanović, prenosi Slobodna Bosna.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće i izvještaje Fiskalnog savjeta za 2022, godišnji izvještaj VSTSBiH za 2022, izvještaj Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za prošlu godinu, izvještaj o radu Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Srpske za 2022, te Komisije za žalbe za prošlu godinu. 


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.