24.7.2023. 19:34
0
Ademir Spahić: Ne branim Vranića, ali se moram osvrnuti na brutalne laži "prve u Bošnjaka". Sebija Izetbegović za skoro devet godina nije naučila osnovne stvari u menadžmentu
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu danas je u svom zvaničnom saopćenju oštro kritizirao rad ministra zdravstva Kantona Sarajevo, Harisa Vranića. Oni su u svom saopćenju naveli kako KCUS navodno ne može normalizirati rad i uvesti redovne posjete zbog diskriminacije od strane Vlade Kantona Sarajevo i ministra zdravstva KS.

Vranić je uzvratio saopćenjem, a sada se oglasio i doc. dr. Ademir Spahić. Spahić je predsjednik Upravnog odbora Domova zdravlja KS, te bivši uposlenik KCUS-a.

Kako navodi Spahić, ne želi da brani Harisa Vranića ali da se mora osvrnuti na brutalne laži.

“Ne bih želio da ispadne da branim Harisa Vranića, svog partijskog druga i prijatelja ali se zbog građana moram osvrnuti na brutalne laži upućene od “prve u Bošnjaka”.

Nije mi jasno da za evo skoro pa devet godina uništavanja najveće zdravstvene Ustanove u BIH, Sebija Izetbegović nije naučila osnove stvari u menadžmentu.

Saglasnost od Vlade KS i resornog Ministarstva zdravsva nije potrebna iz sljedećih razloga: KCUS je federalna institucija i ne mora provoditi kantonalne Zakone, kao što imamo primjer da Sebija sjedi kao direktorica i poslanik u Skupštini“.

“Kadar koji je protjeran iz KCUS-a je finansijski priznat od ZZO KS te nikada nije oduzet KCUS-u niti od jednog direktora koji je bio, a ni od trenutnog, a to su trocifreni brojevi kadra koji je migrirao raznih profila. Od ljekara, medicinskih sestara, nemedicinskog kadra itd. Tako da jednostavno se može raspisati oglas i primiti kadar bez ikakve saglasnosti kantonalnih razina.

Spahić dalje u tekstu navodi da je Izetbegović od KCUS-a pravila profitnu ustanovu.

“Zašto je Sebija Izetbegović, pravila finansijsko-profitnu ustanovu to će vjerovatno biti pitanje za neke neovisne revizorske kuće, umjesto planiranja ljudskih resursa zanavljanja opreme, kao i uvođenja novih procedura što je samo moguće uz pomoć Spielberga u 4 D opciji.

Umjesto valjanja u političkom blatu, sa Vranićem, Gavrankapetanovićem, komorom ljekara, Rektorom, Medicinskim fakultetom, i još mnoštvom imaginarnih neprijatelja, bilo bi više nego dobro da je “prva u Bošnjaka” danas izašla sa saopštenjem, da je uvedena neka nova metoda da se konačno u KCUS-u radi elektrofiziologija srca sa radiofrekfentnom ablacijom, da je urađena transplantacija jetre, da su uvele nove minimalno invazivne hirurške, radiološke procedure, da je lista čekanja za elektivne operativne zahvate smanjena jer sale rade u dvije smjene za hladni program, da su liste čekanja za pojedine radiološke pretrage poboljšane, da je zanovljena oprema itd.

Ali na to će građani morati pričekati izgleda malo duže kako stvari stoje“.

Spahić još navodi da je više od šest miliona KM planirano da se izdvoji za novih 168 novih poslanika.

“Informacije radi ZZOKS je povećao finansiranje KCUS-a za skoro 10.000.000.km u 2023. godini za upošljavanje novog kadra.

6.587.758 su planirana sredstva za 168 novih uposlenika, materijalni troškovi povećani za preko tri miliona KM, tako da se Sebija Izetbegović može pohvaliti blagonaklonosti ZZOKS-a i Trojke. Još kako stvari stoje i drugi mandat će do kraja završiti, pa se detaljno posvetiti radu u skupštinskim klupama.

Da ne bi bilo da sam samo se osvrnuo na KCUS, u Kantonu Sarajevo je neophodna reforma zdravstvenog sistema jer ovaj način organizacije pogotovo na razini primarne zdravstvene zaštite je ogroman konglomerat, gdje se pacijenti vrte u krug uz jedno opravdano nezadovoljstvo uslugom, e pa kada malo se time pozabavimo počnemo finansirati.

Ustanove prema uslugama učinkom biće novca i za povećanje satnice i korekciju kolektivnih ugovora. Od postdiplomskom nećemo, sve je jasno“.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.