5.8.2023. 17:44
0
Košarac o slučaju Trgovska gora:" Krše se ljudska prava, zatražićemo podršku i Austrije i Njemačke"
FOTO: BHRT
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je danas da se u slučaju Trgovske gore, lokacije na kojoj Hrvatska planira da skladišti radioaktvni otpad, krše ljudska prava i slobode i da BiH, kao potpisnica Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, ima elemente i prava da zaštiti svoje građane.

Košarac je nakon sastanka u Novom Gradu rekao da je zatražena potpuna mobilnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH kako bi se na adekvatan način, kroz implementaciji pravne stategije koju je usvojio Savjet ministara, zaštitila ljudska prava i slobode građana Bosne i Hercegovine.

"Od toga nećemo odustati. Cijenim da je značajno da kroz implementaciju pravne stategije uključimo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i mi ćemo za 15 dana napraviti zvaničnu agendu naših postupanja kako bi ukazali da se krši Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i sloboda i na primjeru Trgovske gore", rekao je Košarac.

On kaže da su vidljivi napori institucija Bosne i Hercegovine zbog činjenice da je Hrvatska angažovala međunarodnu pravnu agenciju.

"Mi smo svjesni da je argumentacija na našoj strani. Prihvatili smo zaključak Koordinacionog tijela da i BiH zatraži međunarodnu pravnu kancelariju. Mi ćemo to u budućem vremenu zajednički sa vladama i entitete i Savjeta ministara definisati strukturu i budžet", kaže Košarac.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ima partnera u Srbiji, Mađarskoj i Sloveniji na način da pokušava da obezbijedi podršku u sprečavanju Hrvatske u njenoj namjeri.

Košarac kaže da to nije dovoljno i da će biti zatražena podrška Austrije i Njemačke.

"U narednom periodu ćemo razmatrati i bezbjednosni aspekt. Ovdje očito postoji dosta bezbjednosnih izazova, a mi smo dužni da zaštitimo ljude iz Republike Srpske i BiH, što će u narednom periodu biti tema nadležnih sa nivoa Republike Srpske i BiH", naveo je Košarac.

Osim Košarca sastanku su prisustvali i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, ministar prostornog uređenja, građevinstva i ekologije Republike Srpske Bojan Vipotnik, te predstavnici lokalnih zajednica Novi Grad, Prijedor, Kostajnica i Kozarska Dubica.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.