27.10.2023. 13:56
0
U borbi protiv izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori biće angažovani međunarodni pravni eksperti
Dogovor Hrvatske i Slovenije da otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" tamo ostane najmanje do 2028. godine ohrabrujući je signal, međutim, svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini nastaviće borbu protiv izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori, istaknuto je da današnjem sastanku Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Sastanku, koji je organizovao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, prisustvovali su ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik, sekretar u Ninistarstvu okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Šahman-Salihbegović i predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević.

"Moramo biti oprezni, jer ovo nije konačna odluka Hrvatske. Zbog toga smo opredijeljeni da i dalje nastavimo sa maksimalnim angažmanom svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini kako bi Hrvatska u konačnici odustala od namjere da u našem dvorištu odlaže sporni otpad", rekao je Košarac.

On je podržao Prijedlog rezolucije resornog ministarstva iz Republike Srpske o protivljenju aktivnostima izgradnje i uspostavljanja nuklearnog objekta Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, koji će se naći na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS 2. novembra 2023. godine. 

Košarac je izrazio nadu da će i Parlament Federacije BiH slijediti primjer NSRS i usvojiti sličan dokument, što bi bila dodatna argumentacija u odbrani jedinstvenog stava svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini i neprihvatljivosti izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.   

Koordinaciono tijelo danas je, na osnovu preporuka Pravnog i Ekspertskog tima, donijelo zaključak da će Vijeću ministara BiH predložiti, između ostalog, angažovanje međunarodne pravno-konsultantske kancelarije iz Francuske s ciljem jačanja pravnih kapaciteta u borbi protiv izgradnje odlgališta na Trgovskoj gori.

Sagovornici su podržali inicijativu o održavanju tematske konferencije o problematici izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori, u saradnji sa Zajedničkom komisijom za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Takođe, prihvaćena je ideja da slične konferencije, okrugli stolovi i stručna predavanja budu organizovana i na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, kako bi akademska zajednica i šira javnost imali priliku da daju svoj doprinos u borbi protiv odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.  

Na sastanku je istaknuto očekivanje da će u novembru biti održan sastanak sa predstavnicima Sekretarijata ESPOO konvencije u Ženevi, nakon čega će se insistirati na sastancima sa nadležnim tijelima EU u Briselu, kao i drugim međunarodnim organizacijama u vezi sa predmetnom problematikom, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.