8.8.2023. 11:46
0
KJKP Rad predložio povećanje cijena odvoza smeća i to do 75 posto
FOTO: N1
KJKP Rad uputio je resornom Ministarstvu zahtjev za povećanjem cijene odvoza smeća koje će iznositi i do 75 posto, prenio je Raport.

Naime, u trenutku kada je sve veći broj kritika na rad ovog javnog komunalnog preduzeća, direktorica Vera Arnautović (Naša stranka) odlučila je poslati prijedlog kojim bi se građanima, ali i poslovnim subjektima povećala cijena odvoza smeća.


(Raport)

Za prosvjetne ustanove, bolnice i domove zdravlja nova cijena bi bila 16 feninka po metru kubno. Do sada je bila 10 feninga, što znači povećanje od 60 posto.

Za administraciju (banke, pošte, kancelarije) nova cijena bi bila 35 feninga, dok je stara bila 20. To je povećanje od čak 75 posto.

Ugostiteljstvu bi cijena bila 1,60 KM, dok je bila 1,50 KM. To je povećanje od 6,67 posto.

Što se tiče fizički lica, dakle građana, njima bi cijena skočila za čak 63,64 posto. Predlaže se cijena od 0,18 KM, dok je bila 0,11 KM.

Prijedlog je sačinio Nadzorni odbor KJKP Rad, a potpisala direktorica.

No, kako saznajemo, resorni ministar Almir Bečarević vratio je ovaj prijedlog.

“Ne pada mi napamet da tu glupost dostavljam Vladi KS na izjašnjenje”, rekao je ministar.

Ranije je od KJKP Rad Konkurencijsko vijeće BiH zatražilo da se napravi diferencijacija cijena unutar privrede. Međutim, u zahtjevu nije pisalo da se cijena poveća.

Upravo to im je ministar Bečarević uputio i u odgovoru na dostavljeni prijedlog.

“U vezi sa dostavljenim prijedlogom Cjenovnika usluga prikupljanja, odvoženja i deponovanja komunalnog otpada sa detaljnom kalkulacijom cijena za pravna i fizička lica, želim da Vas obavijestim da isti nije sačinjen u skladu s Rješenjem Konkurencijskog vijeća BiH, jer isto nije tražilo povećanje cijene usluga već diferenciranje cijena usluga za privredu, u zavisnosti od vrste djelatnosti koja se obavlja u zgradama i prostorijama”, naveo je Bečarević.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.