11.8.2023. 11:33
0
Poslodavci u KS šokirani prijedlogom KJKP Rad, pisali ministru Bečareviću: "Ni mi ni građani to ne bi izdržali"
FOTO: Facebook
Nakon što je objavljen prijedlog KJKP Rad kojim od Vlade KS traže odobrenje za poskupljenje odvoza smeća, burno su reagirali i Poslodavci KS.

Upravo je za kancelarije bilo predviđeno najveće poskupljenje i to od 75 posto.

Udruženje poslodavaca KS sad je pisalo resornom ministru Almiru Bečareviću u kojem su mu se zahvalili što je prijedlog odbio, ali su izrazili zabrinutost.

“Bila je veoma uznemirujuća vijest sa kojom smo upoznati iz medija tokom ove sedmice, da je Nadzorni odbor KJKP Rad donio odluku o utvrđivanju Prijedloga cjenovnika prikupljanja, odvoženja i deponovanja komunalnog otpada za pravna i fizička lica, prema kojoj se planira povećanje cijene odvoza smeća od 60 do 75 posto”, naveli su Poslodavci KS.

Oni ističu da je potpuno neosnovana inicijativa KJKP Rad, kao i njihovo pravdanje.

“Neosnovano ne pravdano to ispunjenje, uslova Konkurencijskog vijeća, jer svi znamo da Konkurencijsko vijeće nije tražilo povećanje cijena nego njihovu diferencijaciju u odnosu na određene pravne subjekte, kriterije i slično”, ističu u pismu.

Oni podsjećaju da je Ministarstvo komunalne privrede bilo formiralo radnu grupu koja je trebala pripremiti odgovarajući prijedlog.

“Ali posao nikad nije završen, a u međuvremenu je i istekao mandat radne grupe”, kažu oni.

Oni su dalje naveli kako se poslodavci bore sa 3200 parafiskalnih nameta.

“U vrijeme kada udruženja poslodavaca govore o nevjerovatno teškim uvjetima poslovanja, o niskim platama radnika uzrokovanim između ostalog i visokim opterećenjima cijene rada, kada imamo više od 3200 parafiskalnih nameta i dok smo treća najsiromašnija zemlja u Evropi, izgleda da nismo svjesni da ni privredni subjekt ni građani, ne mogu izdržati ovakve cijene naodmjerena i neizbalansirana rješenja pri tome donesena ishitreno”, istakli su u pismu.

Oni su na kraju pozvali ministra da ponovo aktivira radnu grupu koja bi trebala sastaviti prijedlog cijena.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.