16.8.2023. 11:40
0
Advokat koji radi sa žrtvama nasilja: Od 2015. do danas ubijeno više od 75 žena
FOTO: N1
Nakon stravične tragedije u Gradačcu u kojoj je Nermin Sulejmanović prvo pretukao pa ubio Nizamu Hećimović, pa potom ubio dvije osobe i nekoliko ranio, struka ne prestaje ukazivati na nedostatke u zakonskim okvirima i radu institucija odnosno u konačnici onome što bi moglo pomoći žrtvama nasilja.

Amer Homorac, advokat koji radi sa žrtvama nasija objasnio je da postojeći zakonski okvir potrebno unaprijediti, te između ostalog, uvesti i zvanične evidencije, prenosi N1.

“Iako ne postoji zvanična evidencija što jeste jedan od problema, prema nekoj mojoj evidenciji mi od 2015. godine do danas imamo preko 75 žrtava sa smrtnim ishodom partnerskih ubistava, što je frapantan, zatrašujući podatak i dovoljan alarm svima”, istakao je Homorac.

S čime se žrtve suočavaju?
Žrtve imaju apsolutno nerazumijevanje sistema, objasnila je Aida Ćosić, iz Centra ženskih prava u Zenici i da zbog toga žrtve ne znaju koja prava im pripadaju po postojećem zakonskom okviru.

“One u svakoj od institucija nailaze na nerazumijevanje, ne ukazuje im se na njihova prava i uposlenici im govore da će se to sve smiriti”, te je dodala koja prava žrtvama pripadaju:

“Da može da da izjavu tokom postupka, šta to znači za nju, za postupak da će to biti dokazano sredstvo. Da ona samo treba da kaže istinu. da kaže sve što se desilo, da traži zaštitu za sebe i maloljetno dijete ako je to dijete prisustovalo nasilju.”

Osim navedeno, Ćosić je navela da je su oni spona između žrtvi i sistema te je ispričala koja iskustva su žrtve doživjele.

“Klijentica kada nama dođe i kaže bila sam u policiji, prijavila sam nasilje. Međutim, nisu htjeli zapisati ili slično pa mi onda sačinimo dopis koji mi pošaljemo nadležnoj policijskoj upravi gdje se ona obratila za pomoć da mi vidimo pismenim putem dobijemo informacije šta je bilo s tom prijavom, u kojoj je fazi postupak i da li se uopšte vodi i uzeta u razmatranje s posebnim naglašavanjem da se žena boji za svoj život, djeteta ako je bilo prisutno i da sud izrekne mjeru zaštite”, navela je Ćosić, prenosi N1.

Maja Gasal  i kritike na račun Benjamine Karić

Direktorica Akademije za žene, Maja Gasal uputila je kritike na račun Benjamine Karić, gradonačenice Sarajeva jer je, kako je kazala, iskoristila proteste sopstvenu promociju, kao i oni koji su bili tamo. Također, komentarisala je Gasal rasprave između Karić i Igora Stojanovića, potpredsjednika FBiH koji je kao i Karić član SDP-a.

“Odoh samo stati u red, odoh se samo selfirati, da li sa gradonačelnicom ili kao dio skupa, i to je maksimum koji mogu iz svoje komfor zone da dam. Nr bih ja tu da se svađam sa sistemom, da se dubinski posvetim ko predvodi taj skup, kome i hoće li se ikome poslati zahtjevi, da li je to bila predstava za javnost, da li je to bilo međustranačko prepucavanje. Gradonačelnica Karić je organizirala proteste povodom ubistva žene pa je netom poslije preko Facebooka krenulo međustranačko prepucavanje između nje i kolege iz stranke gdje ona stavlja sliku njega i njegove supruge i to nije smjela sebi dozvoliti”, kazala je Gasal.

Kritikovala je Gasal Karić i zbog neodlaska na prvu noć SFF-a odnosno nepojavljivanje na crvenom tepihu.

“To je za mene PR-ovski odrađeno da se solidariše za osobu koja će vjerovatno htjeti da ostane u politici i koja treba unutar stranke da se pozicionira jer je mnogo igrača i približavamo se novom ciklusu izbora tako da treba se pozicionirati”, navela je Gasal.

Karić je po riječima Gasal mogla i trebala iskoristiti poziciju potpredsjednice SDP-a i razgovarati sa institucija i političkim zvaničnicima jer je upravo SDP dio vlasti.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.