21.8.2023. 8:41
0
Šta političari kažu da izbjegnu novinare: "Nedjelja je ne dajem izjave. Dođite, pojedite ćevape i nazad za Sarajevo"
Aleksandar Subotić je predsjednik Odbora za zdravstvo Narodne skupštine RS i ljekar, ali “nije imao vremena za izjave u trenutku kada je, zbog nesavjesnih poslodavaca, 46.000 građana Srpske ostalo bez zdravstvenog osiguranja.

On je bar bio na odmoru, ali mnogi političari ne čekaju godišnji da bi “otpilili” dosadne novinare. I to uz vrlo živopisne izgovore.

Naravno, onaj “u tunelu sam, ništa vas ne čujem” je opšte mjesto u novinarskoj praksi. Kada čuje pitanje, političar odluči da li će “izaći iz tunela”, ili će jednostavno isključiti telefon, piše Srpskainfo.

– U šumi sam, nemam pojma šta se dešava. I da izbije rat, ja ne bih znao.

Ovakvu je SMS poruku prije tri godine poslao jedan tadašnji narodni poslanik novinarki Srpskainfo.

Kasnije se javio i rekao da je to “bila šala”.

Ali mnogi se ne šale, čak ni kada sasvim ozbiljno kažu: nisam to ja.

– Obren Petrović je redovno govorio da je pogrešan broj, ako mu se slučajno omakne da se javi na telefon – kaže novinarka Tijana Kecman.

Dešavalo se to i novinarki Aidi Fazlić i to ne jednom i ne sa jednim sagovornikom.

– Kaže pogriješili ste broj, a na Viberu lijepo piše njegovo ime – kaže Aida.

Imala je i zanimljivo iskustvo sa načelnikom opštine Travnik, nakon zemljotresa u ovom gradu.

-Rekao mi je “Nedjelja je i ne pada mi na pamet da dajem izjave. Dođite, pojedite ćevape i možete nazad za Sarajevo” – priča Aida.

Nedjeljom ne radi ni Borjana Krišto, bar nije radila prije nego što je postala predsjednica Savjeta ministara BiH.

– Prije nekoliko godina zovem ja Borjanu Krišto, a ona meni, onako ljutito: znate li vi da je nedjelja! Rekoh, izvinjavam se, ja mislila da je utorak – priča novinarka Amina Čorbo Zećo.

Nekom nedjelja, a nekom krsna slava, pa se javiti ne može, pogotovo ako je pitanje “nezgodno”.

U vrijeme kad je bio direktor Fonda PIO RS i funkcioner PDP, Zoran Mastilo je volio da se eksponira u medijima, ali samo kad to njemu odgovara.

– Kad sam ga jednom pozvao i pitao ima li vremena za izjavu, rekao je da ima, ali kad sam mu postavio pitanje, koje mu očigledno nije bilo po volji, ekspresno je promijenio ploču. Rekao je: “Izvini, u frci sam. Sutra mi je slava, pa pržim ribu, ne mogu sad razgovarati” – priča novinar Miljan Kovač.

Imaju političari i političarke i druge „dobre razloge“ zbog kojih, eto, ne mogu odgovoriti na novinarska pitanja.

– Svega sam se naslušao. Te ne mogu, baš sam kod frizera, kod zubara sam, radim zube… I sve to usred radnog vremena – kaže novinar Davor Obrdalj.

Ali najživopisnije je ipak njegovo iskustvo sa Muneverom Čergićem, direktorom Rudnika Banovići.

Davor je otkrio da će se termoelektrana Banovići graditi na zemlji koja pripada “članovima porodice Čergić”, što će reći da će čestiti direktor zgrnuti milione. Ali, Čergić ga je uporno izbjegavao njegovu kameru.

Kad ga je novinar konačno „zaskočio“, imao je šta čuti.

– Pitao sam ga na čijem će se zemljištu graditi termolektrana, a on mi odgovori: “Na tvom!” I pobježe – prisjeća se Davor.

Bježao je, dok je bio ministar, i Ismir Jusko.

– Meni je Jusko jednom rekao da ne može dati izjavu, jer je na putu van BiH. Poslije pet minuta mi kolege jave da su ga vidjeli na koridi u Čevljanovićima – priča sarajevska novinarka Dejana Šešlija.

Neki se čak ni ne trude da izmisle putovanje u inostranstvo, nego lijepo priznaju da nemaju šta reći.

– Kad političar kaže “eto ne znam šta bih rekao” to mi je najodvratnije. A zna primiti platu od 5.000 KM mjesečno – kaže novinarka iz Bihaća Aida Štilić.

I banjalučka novinarka Vanja Stokić ima živopisna iskustva.

Jednom joj je sagovornica rekla da ne može pričati, jer je usred ginekološkog pregleda. Doduše, nije bila u pitanju pacijentkinja, nego doktorica sa ginekologije.

Sa doktoricom se čula nešto kasnije, ali sa opštinskim činovnikom koji joj je, na njen upit “poslao neke bezvezne podatke”“, umjesto onih koje je tražila, konverzacija je potrajala.

-Napisala sam mu da sjedne, skoncentriše se i konkretno odgovori na moja pitanja. Nakon sat-dva, on me zove na telefon i kaže”Evo ja sjeo i skoncentrisao se.” Odgovorio mi je sve kako treba – priča Vanja.

A portparolka jedna vladine institucije Vanji je, nakon što ju ona je upozorila da nije odgovorila na njen upit, poslala jasnu poruku.

Rekla je: “Poslala si zahtjev, mi nismo odgovorili, šta još hoćeš?”

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.