7.9.2023. 21:00
0
Poljoprivrednici blokirali cestu Orašje – Tuzla, traže isplatu poticaja za pšenicu
FOTO: RADIO ORAŠJE
Stotinjak poljoprivrednih proizvođača, članova Udruge poljoprivrednika „Orašje“, blokiralo je u četvrtak magistralnu cestu Orašje – Tuzla.

Na to ih je nagnalo, istaknuli su poljoprivrednici, brojni problemi s kojima se suočavaju uoči jesenske sjetve, javio je Radio Orašje.

“Izdvojit ću glavne probleme, a najveći koji nas je „potjerao“ s njiva na cestu je federalna potpora u proizvodnji pšenice. Za ovogodišnji urod obećane su potpore od 400 do 600 maraka po posijanom hektru pšenice i dokle god taj novac ne bude na računima poljoprivrednika, mi se nećemo maknuti odavde”, poručio je predsjednik Udruge poljoprivrednika „Orašje“ Perica Marošević.

Dodao je da poljoprivrednici „nemaju puno vremena ni strpljenja“, pa ako uskoro ne dobiju odgovor od Federalnog ministarstva poljoprivrede spremni su blokirati Granični prijelaz Orašje.

Drago Živković iz Kostrča, koji se bavi proizvodnjom pšenice, ječma, soje i kukuruza, kazao je kako su ugrožena brojna gazdinstva u Posavini.

“Došli smo tražiti pomoć od Federacije, jer na ovakav način nećemo opstati, pogotovo mala obiteljska gospodarstva koja će se jako brzo ugasiti, a poljoprivreda će potpuno nestati s ovih prostora. Jesenska sjetva je na pragu i probat će se ići na kulture koje zahtijevaju manja ulaganja, npr. soja, mada i za nju nemamo novaca da obavimo jesensko oranje. Što se tiče sjetve pšenice i ječma, sredstava za to nemamo, možda samo za osobne potrebe i ovdje ostajemo do ispunjenja naših zahtjeva. Jednostavno drugi način i izlaz ne vidimo i mi smo primorani na ovo”, poručio je Živković.

Anto Čaktaš iz Vojskove, iz Udruge poljoprivrednika „Žito“, upozorio je kako je krajnje vrijeme da država pomogne poljoprivrednicima.

“Bez obzira odakle su poljoprivrednici, Orašje, Odžak, Semberija, Bužim, svi imamo isti problem. Ova godina je posebno loša za nas, prvo smo loše prošli sa pšenicom, a kasnije i olujno nevrijeme učinilo je svoje s ostalim ratarskim kulturama. Država tu nema nekog interesa da nam pomogne i nama ništa drugo ne preostaje nego da lagano radne mašine prodajemo i da idemo odavde”, kazao je Čaktaš.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.