21.9.2023. 9:54
2
Avdo Avdić: Da Amir Zukić više gleda program koji uređuje, a manje svoje šiške i Konakovićeve suze, vidio bi da je 72 sata prije početka ruske agresije na Ukrajinu njegova N1 objavila..
Televizija N1 objavila da je jučer da je podigla krivičnu prijavu protiv Jasmina Mulahusića, Faruka Drine, Amira Pašića Faće i Avde Avdića zbog “izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, ugrožavanja sigurnosti, podstrekivanja te drugih povezanih i srodnih krivičnih djela iz Krivičnog zakona BiH i Krivičnog zakona FBiH”.

Kako se navodi u prijavama podnesenim Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, objavama na Facebooku Jasmin Mulahusić i Faruk Drina te objavom na društvenoj mreži TikTok Amir Pašić Faćo ugrozili su sigurnost podnositelja prijave. “Oni su direktnim i indirektnim prijetnjama pozvali širi krug javnosti na činjenje krivičnog djela, te govorom mržnje jasno pozivali na nasilje te vjersko-etničke sukobe pri čemu su javno opravdavali zločine protiv čovječnosti, a što bi, kako je i navedeno u prijavi, ugrozilo sigurnost i život podnositelja prijave te dovelo do narušavanja javnog reda i mira.”

U prijavi se tvrdi da je Jasmin Mulahusić 3. septembra 2023. godine na Facebooku javno podijelio objavu koja sadrži fotografiju Amira Zukića uz komentar koji je dodatno izazvao niz prijetećih i uvredljivih poruka, a da je Faruk Drina 6. septembra, također na Facebooku javno podijelio objavu koja sadrži fotografiju Amira Zukića te uvredljiv sadržaj koji je također izazvao niz prijetećih i uvredljivih komentara na samoj objavi.

“Većina komentara koji su uslijedili nakon objava Mulahusića i Drine sadrže veličanje zločina protiv čovječnosti, kao i pozivanje na vjersko-etničke sukobe, prijetnje da će se to dogoditi i Zukiću, ali i prijetnje njegovoj porodici”, navodi se u prijavi.

Za Amira Pašića Faću tvrde da je na TikToku “prozivao” Amira Zukića uz upotrebu psovki i kletvi, kao i prijetnji “otvarajući tako prostor da se mržnja kao i prijetnje nastave širiti”, a da sve to “rezultira ozbiljno ugroženoj sigurnosti podnosioca prijave”.

Avdo Avdić tereti se da je televiziju N1 nazvao televizijom Z1, čim je ovaj medij, kao i direktora Amira Zukića, direktno etiketirao “kao sljedbenike ruske vojne politike”. Kako je navedeno u prijavi, Avdić “zarad ličnih interesa nastoji izazvati tenzije u javnosti i podnosioca prijave okarakterisati kao ‘neprijatelja’, zanemarujući da takvim postupanjem ozbiljno ugrožava njegovu sigurnost.” Tvrde pritom da je Avdićev tekst inicirao brojne prijetnje i uvrede N1 televiziji i direktoru Zukiću.

Reagirao je i Avdo Avdić. Najprije je Istraga prenijela objavu N1 na svome X-nalogu, uz kratki komentar: “Dodik preselio na @N1infoSA”, a zatim su objavili tekst “Kako su proruski propagandisti dobijali prostor kod ‘profesionalca’: Amir (su)Zukić između Z1 i N1”.

“Da više gleda program koji uređuje, a manje svoje šiške i Konakovićeve suze, Amir Zukić bi vidio da je 72 sata prije početka ruske agresije na Ukrajinu njegova N1 objavila i sponzorisala anketu provedenu u Banjoj Luci pod naslovom: Rusija nikad nikoga nije napala”, započinje Avdić svoj tekst te podsjeća da se istog dana “kada su ‘beskompromisni’ Zukićevi borci za istinu, narod i pravdu pripremali banjalučku anketu o ‘krizi u Ukrajini’, u programu N1 televizije pojavio Dane Čanković, proruski aktivista iz Banje Luke i vođa pokreta ‘Izbor je naš’.”

“‘Rusi u Ukrajini su ugroženi kao narod”, glasio je naslov objavljen na portalu Z1, oprostite – N1 televizije”, piše u nastavku Avdić. “Ali Amir Zukić to nije vidio. On je pratio komentare anonimnih botova na društvenim mrežama čekajući svoje ime u negativnom kontekstu kako bi odmah zatražio zaštitu ‘profesionalnih udruženja’, SIPA-e i SOA-e”, dodaje Avdić obrazlažući u nastavku teksta zbog čega je televiziji N1 dodijelio ime Z1.

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.